Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Από το Φεβρουάριο γνώριζε το ΥΠΕΚΑ το πρόβλημα με τη σύμβαση Energean ΕΛΠΕ – Τώρα τρέχουν


Από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ενημερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την υποχρεωτική πώληση της παραγωγής του Πρίνου από την Energean στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Και ενώ η Energean έχει ήδη βρει και υπογράψει σύμβαση για την πώληση της παραγωγής της, στον πολυεθνικό κολοσσό BP, το deal με πολλαπλή οικονομική αλλά και σημειολογική αξία, παραμένει κολλημένη στην αναχρονιστική υποχρέωση για πώληση του πετρελαίου στα Ελληνικά Πετρέλαια. Μια υποχρέωση που είχε θεσπιστεί υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες αγοράς.
Και ενώ εδώ και ένα μήνα υπήρχε εκ νέου ενημέρωση – προειδοποίηση από την πλευρά της Energean ότι υπάρχει κίνδυνος με τη χρηματοδότηση του γεωτρητικού της προγράμματος – το οποίο σημειωτέον εξελίχθηκε μέχρι στιγμής εξαιρετικά και ήδη η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 850 βαρέλια, στο μεσοδιάστημα δεν έγινε καμία κίνηση.
Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν γραμμές χρηματοδότησης που είχαν εξασφαλιστεί από την Energean από διεθνείς τράπεζες (φυσικά υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την BP) και οι οποίες γραμμές θα εξασφάλιζαν όχι μόνο την ολοκλήρωση στο γεωτρητικό πρόγραμμα στον Πρίνο, αλλά και στο Βόρειο Πρίνο και το πεδίο Ε.
Αντ’ αυτού σύμφωνα με διαρροές του ΥΠΕΚΑ, αποφασίστηκε να σταλεί χθες στα ΕΛΠΕ το σχέδιο της νέας σύμβασης, το οποίο εφόσον τα ΕΛΠΕ υπογράψουν στη συνέχεια θα σταλεί και στην Energean. Όλα δείχνουν πάντως ότι ακόμη έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο.
Την ίδια στιγμή πάντως, η διακοπή της επενδυτικής δραστηριότητας, πέραν από το κλίμα που δημιουργεί στις τάξεις των περίπου 300 εργαζομένων στην θυγατρική, δημιουργεί γενικότερη πτώση στην οικονομική κίνηση της πόλης (ταξίδια μηχανικών, γεωλόγων κλπ , μεταφορές, κρατήσεις ξενοδοχείων).
Υπενθυμίζεται ότι η Energean πραγματοποίησε μέσα σε 140 ημέρες δύο γεωτρήσεις, μία εισπίεσης νερού και μία παραγωγική. Η παραγωγική δόθηκε σε παραγωγή, προσθέτοντας 850 βαρέλια ημερησίως και ανεβάζοντας την συνολική παραγωγή στα 2300 βαρέλια ημερησίως.
Το συνολικό προγραμματισμένο επενδυτικό πρόγραμμα φτάνει τα 60 εκατ. δολάρια. Όμως, η εταιρεία δεν προχωρεί στην 3η γεώτρηση (Πρίνος) και στην 4η γεώτρηση (Βόρειος Πρίνος, είναι και η πλέον κοστοβόρα, άνω των 20 εκατ., αλλά και η πλέον υποσχόμενη), διότι είναι αδύνατο να διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από τις ξένες τράπεζες χωρίς συμβόλαιο: η εμπορική συμφωνία με την BP (αγορά για έξι χρόνια του συνόλου της παραγωγής) δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω της υποχρέωσης πώλησης της παραγωγής στα ΕΛΠΕ, με τα οποία επίσης δεν υπάρχει συμβόλαιο, αλλά απλώς το νομικό πλαίσιο του 1999 που είχε δημιουργηθεί όταν τα ΕΛΠΕ ήταν κρατικά για να διασφαλισθεί ότι θα υπάρχει πελάτης για την παραγωγή του Πρίνου, που επίσης είχε βρεθεί υπό κρατικό έλεγχο, μετά την αποχώρηση των Καναδών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία ήδη αναζητεί γεωτρύπανο για τη νέα χρονιά, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και η διαθεσιμότητα περιορισμένη. Ωστόσο, δεν μπορεί να προχωρήσει στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις (ίσως και σε μία έξτρα στον Πρίνο) χωρίς διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.
Σημειώνεται ότι η χρήση ενός γεωτρυπάνου στοιχίζει περί τα 200.000 δολάρια ημερησίως, αυτήν την περίοδο. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου