Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Πετρελαιοπηγή
"Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν είμαι σίγουρος αν ποτέ υπήρξε πατριωτική ή φιλελληνική. Πάντοτε άλλωστε στις θέσεις – κλειδιά δεν βρέθηκαν άνθρωποι που να ευνόησαν τα Ελληνικά συμφέροντα. Θεωρώ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα τη παρουσία του κ.Βενιζέλου απο την Εύβοια στο τιμόνι του υπ. Εξωτερικών.

Οι υδρίτες είναι ένα είδος παγωμένου φυσικού αερίου και η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς υδρίτες σε πολλές περιοχές της ΑΟΖ της.

Η Ιαπωνία έχει την τεχνολογία να εξορύξει αυτούς τους υδρίτες. Αντί όμως η Ελλάδα να προσεγγίσει τόσα χρόνια την Ιαπωνία όπως θα έκανε μια χώρα χωρίς ιλίγγους, προτιμάει να προσεγγίζει χώρες όπως τη Νότια Κορέα, την οποία σε λίγες μέρες θα επισκεφτεί ο Πρόεδρος της “Δημοκρατίας” Παπούλιας που με το περίφημο Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ επέτρεψε στη Τουρκία να κάνει έρευνες στο Αιγαίο. Πρόκειται για ένα ακόμη τεράστιο πολιτικό λάθος.

Εν τω μεταξύ σε συμφωνία προχώρησε η Τουρκία με την Ιαπωνία για τη κατασκευή μηχανών για τα τάνκς της.

Σας υπενθυμίζω ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να φτειάξει τεχνητά νησιά κατά μήκος της Μικράς Ασίας. Αυτά όταν τοποθετηθούν δίπλα σε βραχονησίδες του Αιγαίου, τις μετατρέπουν σε νησίδες που δικαιούνται ΑΟΖ γιατί τους δίνουν οικονομική ζωή και επιτρέπουν τη διαβίωση πολλών ανθρώπων πάνω σε αυτές. Η Ιαπωνία προχωράει στην κατασκευή τεχνητών νησιών και είναι η χώρα που με τους τεχνικούς της κατασκεύασε το μετρό που συνδέει την Ασιατική με την Ευρωπαική Τουρκία. Δεν αποκλείεται αυτά τα Ιαπωνέζικου τύπου νησιά να τα δούμε κάποια στιγμή σε περιοχές που έχουν μεγάλη πιθανότητα να έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα παράλια της Μικράς Ασίας ή αλλού. Σας επισημαίνω ότι και μια πλατφόρμα εξόρυξης δίπλα σε μια βραχονησίδα είναι τεχνητό νησί. Βράχοι σε διεθνή θάλασσα δημιουργούν πολλές προυποθέσεις για μελλοντική παρουσία δίπλα τους τεχνητών νησιών και πλατοφορμών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και περαιτέρω διεκδικήσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρώην κ.Βενιζέλου μετά το θέμα της μείωσης της ΑΟΖ που ανέκυψε από τη μετατροπή της νησίδας Στρογγύλης σε αρχαιολογικό χώρο (το θέμα αναδείχτηκε από εμάς) και μετά την απεμπόληση των πνευματικών δικαιωμάτων του Εθνικού μας Ύμνου στην εταιρεία Sony (δύο θέματα στα οποία εμπλέκεται και ο υπ. πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος), έφτιαξε μια εξωθεσμική επιτροπή που να πληροφορεί την Βουλή για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών, με όποια “ιδέα” αυτός και οι “προστάτες” του έχουν. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πρόσφατα στη διεύθυνση της ΕΔΕΥ, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων, τοποθετήθηκε επιστήμονας που πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτό πέραν του γεγονότος που αποδεικνύει αυτόματα ότι ο συγκεκριμένος επιστήμονας δεν διαθέτει τις γνώσεις που χρειάζεται να έχει κανείς για να διορισθεί στη θέση αυτή, δείχνει την διάθεση της κυβέρνησης να μη προχωρήσει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η Τουρκία ανακοίνωσε μετά τη συνέντευξη που έδωσα στο CreteTV στο δημοσιογράφο κ.Σαχίνη και στην οποία έδειξα τη πιθανή θέση όλων των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, έρευνα στα δυτικά της Χίου για το χαμένο της πολεμικό αεροπλάνο F16 που είχε πέσει εκεί το 1996! Όπως ανακοινώθηκε από τη Τουρκία, η διάρκεια της έρευνας αυτής θα είναι πολύ μεγάλη. Η απόφαση ανακοινώθηκε προσωπικά από το μεγάλο αφεντικό της περιοχής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να ζητηθεί άδεια από την Ελληνική κυβέρνηση και ενώ είναι πλέον γνωστό ότι στη περιοχή που είναι μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα πλοία και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την ανεύρεση του Τουρκικού αεροπλάνου είναι εκείνη που χρησιμοποιείται στην ανίχνευση υδρογονανθράκων…

Στόχος αυτής της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η πώληση των συμβολαίων/συμφωνιών που θα προκύψουν από την έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων έναντι όσων χρωστάει η Ελλάδα στους δανειστές, χωρίς οι υδρογονάνθρακες καν να εξαχθούν ώστε να μη υπάρξει αντίσταση από άλλα συμφέροντα που δρουν στη διεθνή αγορά των υδρογονανθράκων. Η μόχλευση στη συνέχεια της αξίας αυτών θα δημιουργήσει τεράστια κέρδη στις αγορές και σε όσους γνωρίζουν. Αιωνίως χαμένος η Ελλάδα και οι πολίτες της.

Εν τω μεταξύ διαφαίνεται, ότι τα παλιά τζάκια δεν θα φοβόντουσαν ακόμη και να διαμελήσουν τη χώρα προκειμένου να φάνε ένα κοψίδι από την πίτα των υδρογονανθράκων από την οποία φαίνεται ότι προσπαθούν να τα αποκλείσουν. Σε αυτό θα χρειασθούν όμως και συμμάχους. Η μάχη έχει αρχίσει και οι φαντάροι των διαφόρων στρατών που υπάρχουν στη χώρα έχουν αρχίσει να κινούνται προς σύγκρουση.

Πρόβλημα αποτελεί και η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει σε μία μόνο εταιρεία την PGS την λήψη σεισμικών μετρήσεων για την ανίχνευση υδρογονανθράκων. Είναι αδιανόητο ένας μόνο “μεσίτης” να αναλάβει να πωλήσει πληροφορίες για τις θέσεις και τις ποσότητες υδρογονανθράκων (και υπόγειου ορυκτού πλούτου πλην υδρογονανθράκων) τόσο μεγάλης έκτασης σε ξένες εταιρείες. Είναι όμως κατανοητό να γίνεται από μια τέτοια “κυβέρνηση”.


Το θέμα των Ελληνικών υδρογονανθράκων δεν είναι ανεξάρτητο της ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ, που καθυστερεί συνέχεια όπως και άλλων παραμέτρων. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί ακόμη μια φορά να αντιληφθεί τη σημασία τους. Οι πολλές επιτροπές καθυστερούν την πρόοδο στην εξόρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων. Μια επιτροπή που θα ενσωμάτωνε όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά θα έδινε πολύ γρήγορα λύσεις. Η σημερινή ΕΔΕΥ δεν τα έχει και δεν προβλέπω ότι κάποτε θα τα αποκτήσει. Δεν το θέλει κανένας…

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να θυμάται κανείς είναι η παρουσία Αραβικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Αυτά τα συμφέροντα έχουν κάθε λόγο να καθυστερούν την ταχεία εξόρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων για πολλά χρόνια, αφού εκφράζουν την επιρροή πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Κατά τη γνώμη μου 4 χρόνια είναι πολλά για να γίνει εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μια περιοχή ενώ ο ενάμιση χρόνος που χρειάζεται για να παραδώσει η PGS τις αναλύσεις της για τη θέση των κοιτασμάτων στην Ελληνική κυβέρνηση είναι υπερβολικά μεγάλος. Αυτό μόνο επιστημονικά αφελείς και πολιτικά όρνια θα το αποδέχονταν.

Ο καθαρισμός και η υγροποίηση του φυσικού αερίου – δύο “ξεχωριστά” εργοστάσια – μπορεί να δημιουργήσουν μια δυναμική ανάπτυξης από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πέραν της εκμετάλλευσης αυτών καθεαυτών ως πηγών καυσίμου. Ένα εργοστάσιο καθαρισμού μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη προϊόντων για τη χημική βιομηχανία, στη δημιουργία εφαρμογών χρησίμων στην διακίνηση και μεταφορά των υδρογονανθράκων, όπως και στη δημιουργία καινοτομιών και παραγωγικών θέσεων εργασίας. Η υγροποίηση πάλι θα λύσει το πρόβλημα διάθεσης του φυσικού αερίου για περιοχές που απέχουν από τις κύριες γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώστε εδώ, πώς όταν υπάρχει δυσκολία στη μεταφορά του φυσικού αερίου τότε η μετατροπή της ενέργειας που προκύπτει από τη καύση του σε μια άλλη μορφή ενέργειας πχ. ηλεκτρικής, είναι μεν αναγκαία αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει το κόστος της ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή.

Η αλλαγή του κλίματος στις περιοχές των πόλων της γης έχουν δημιουργήσει νέες προοπτικές στην εκμετάλλευση των υδριτών που ευρίσκονται εκεί και που λόγω του λιωσίματος των πάγων αυξάνουν τα γνωστά αποθέματα που μπορούν να εξορυχθούν στον κόσμο.

Στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων έχει σημασία και η διαχείριση και η γεωστρατηγική αλλά περισσότερο από όλα σημαντική είναι η τεχνολογία, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα. Τεχνολογία η Ελλάδα δεν έχει και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό από τη κυβέρνηση είναι ίδιος με το τρόπο των χωρών του τρίτου κόσμου, που στο τέλος εγκαταλείπονται φτωχές από τους δανειστές και τους “επενδυτές” παρά τον πλούτο που αρχικά είχαν.

Κλείνοντας σας δείχνω τον μόνο χάρτη AOZ που κατάφερε η Ελληνική κυβέρνηση να δείξει στον Ελληνικό λαό εδώ και 4 χρόνια “ανάπτυξης”. Ένα μισό χάρτη ΑΟΖ, που για όσους καταλαβαίνουν σημαίνει παράδοση Ελληνικού εδάφους και μειωμένη Εθνική κυριαρχία. Aυτός ο χάρτης για εμάς και ελπίζω και για πολλούς από εσάς να σημαίνει παράδοση Ελληνικού εδάφους, γιατί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι Ελληνικό έδαφος. Στο χάρτη λείπει πολύ Ελληνικό έδαφος…"

 ΠΗΓΗ:kavalaoil.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου