Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ LUKOIL, ROSNEFT, KAI NOVATEK Και τα κοιτάσματα του Λιβάνου "κλείδωσε" η Ρωσία


Mνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν Μόσχα και Βηρυττός, στα πλαίσια του οποίου ρωσικές εταιρείες θα λάβουν μέρος σε διαγωνισμό ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Μετά τα κοιτάσματα του Ισραήλ, που συμφώνησε την εμπορική εκμετάλλευσή τους, η Ρωσία "βάζει πόδι" και στον Λίβανο, δηλαδή...

Οπως είναι γνωστό, οι εταιρείες Rosneft, Lukoil και NOVATEK συμμετείχαν στον πρώτο γύρο αδειοδότησης, τον Απρίλιο του 2013. Συνολικά συμμετείχαν 52 εταιρείες από 25 χώρες του κόσμου, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2014. Η Rosneft σχεδιάζει να συμμετέχει σε κοινοπραξία με την αμερικανική ExxonMobil, η Lukoil , σε συνεργασία με τη γαλλική Total και η NOVATEK με την GPB Resources του ομίλου Gazprom.

Η έκταση της λιβανικής υφαλοκρηπίδας καλύπτει περίπου 22.730 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ανακάλυψη βαθιών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αύξησαν ενδιαφέρον των διεθνών εταιρειών για τη συνεργασία με το Λίβανο. Τα ευρήματα είχε ανακοινώσει το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικών Μελετών (USGS), ενώ είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κέντρο δίνει στη δημοσιότητα μελέτη που αφορά αξιολόγηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση σεισμολογικών στοιχείων και άλλων επιστημονικών μεθόδων έρευνας για κοιτάσματα. 

Σύμφωνα με την έρευνα του USGS “ο βυθός της λεκάνης της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, (ΑΟΖ Κύπρου, Συρίας, Λιβάνου) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο ενώ διόλου αμελητέα είναι και τα κοιτάσματα πετρελαίου, που έχουν εντοπιστεί". Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις η λεκάνη Λεβαντίνης μπορεί να περιέχει έως 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και έως 220 εκατ. τόνους πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου