Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

30 βουλευτές ΝΔ: «Βάλτε νέο φόρο στο φυσικό αέριο»


Φαίνεται ότι για τους 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υπογράφουν την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, ότι η διαφορά του 30% -40%  που παρατηρείται στο κόστος του φυσικού αερίου στην Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι μάλλον μικρή.
Δεν εξηγείται αλλιώς η πρωτοβουλία που ανέλαβαν να υπογράψουν και να καταθέσουν τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, στην οποία ζητούν να μπει έκτακτος φόρος και μάλιστα αναδρομικά στις πωλήσεις φυσικού αερίου, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ που δημιουργήθηκε κυρίως από τις υψηλές ταρίφες και τη χωρίς όριο ένταξη φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό σύστημα, σε συνδυασμό βεβαίως και με τις υπόλοιπες στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρισμού.
Ενόψει λοιπόν της έναρξης της χειμερινής σεζόν και ενώ όσοι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα έχουν καταφύγει στο φθηνότερο φυσικό αέριο αλλά και στη θέρμανση με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (αντλίες θερμότητας, θερμοπομποί, ηλεκτρικά σώματα κλπ) ώστε να περιορίσουν την επιβάρυνση από το κόστος θέρμανσης θέρμανσης, με την τροπολογία που προτείνεται «Επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ της ΛΑΓΗΕ ΑΕ στο φυσικό αέριο επί του τιμήματος των πωλήσεων που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014».
Όπως αναφέρει και η αιτιολογική έκθεση «με την παρούσα τροπολογία συμμετέχουν στην κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ της ΛΑΓΗΕ ΑΕ όλες οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο όπως άλλωστε αποζημιώνονται από την ΛΑΓΗΕ. Με τη διεύρυνση των φορολογούμενων επενδύσεων και την παράλληλη ελάφρυνση των ασύμφορων πλέον φωτοβολταϊκών πάρκων θα επιτευχθεί αφενός η πιο σύντομη κάλυψη του ελλείμματος αλλά και θα γίνουν πάλι ανταγωνιστικά και προσοδοφόρα τα φωτοβολταϊκά χωρίς να επηρεαστούν τα είδη ΑΠΕ».
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχει επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στον υψηλότερο επιτρεπόμενο συντελεστή της ΕΕ, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση των καταναλωτών. Παράλληλα ΕΦΚ ισχύει και στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιβαρύνονται δύο φορές με φόρο στην ηλεκτροπαραγωγή που χρησιμοποιεί καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η τροπολογία που έγινε γνωστή με ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, οποίος και κατέθεσε την πρόταση μαζί με 29 ακόμη κυβερνητικούς βουλευτές της ΝΔ, θα συζητηθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου