Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχίζει η καταγραφή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

arxizei-h-katagrafh-twn-ergazomenwn-ston-idiwtiko-tomea
Την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του συστήματος «Εργάνη», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης. 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Αννα Στρατινάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:

«Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων στη μισθωτή ιδιωτική οικονομία μέσω του συστήματος «Εργάνη». Δυο μήνες μετά, στις 16 Νοεμβρίου, θα έχουμε την «ακτινογραφία» των μισθωτών με ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια: Πόσοι, ποιοι και που εργάζονται, με τι μισθούς και με τι τύπο σύμβασης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια «πυξίδα» που θα μας επιτρέπει, πλέον, να ασκούμε στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με βάση τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και όχι «στα τυφλά» με απλές εκτιμήσεις». 

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το μεγάλο αυτό βήμα που γίνεται στην εξέλιξη του συστήματος «Εργάνη» θα έχουμε απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος και λιγότερος κόπος, ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τις επιχειρήσεις, διενεργώντας αποτελεσματικότερους ελέγχους προστατεύοντας αυτές που με νομιμότητα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και το κράτος». Παράλληλα με την πλήρη αποτύπωση της πραγματικότητας της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να χαραχθούν αποτελεσματικές πολιτικές για τη στήριξη της απασχόλησης». 

Η γενική γραμματέας του υπουργείου κα. Αννα Στρατινάκη τόνισε τα εξής: «Έχοντας σε πλήρη ισχύ 10 ηλεκτρονικά έντυπα για κάθε κατάσταση του μισθωτού βίου, το υπουργείο Εργασίας πλέον θα μπορεί να παρακολουθεί στενά το καρδιογράφημα της αγοράς εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να παρεμβαίνουν άμεσα και στοχευμένα όταν εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές και καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας». 

Επίσης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε: «Με την εφαρμογή του συστήματος και την ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΣΕΠΕ , θα αντλούμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες ώστε να προχωρούμε αυτόματα στην έκδοση διοικητικών πράξεων (εγγραφές, αναστολές, διαγραφές, επιδόματα, χορήγηση βεβαιώσεων, κ.λ.π.). Επίσης, έχουμε την ασφαλιστική ταυτότητα των εργαζομένων. Πρόκειται για σημαντική τομή και πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Αποτελεί ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο με το οποίο θα αξιολογούμε και θα επιλέγουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις μας και τα προγράμματα στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης».
 ΠΗΓΗ:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου