Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

«Στο περίμενε» η συμφωνία Energean με BP για τα πετρέλαια του Πρίνου


Δυσκολίες, αν όχι εμπλοκή, παρουσιάζεται στην υλοποίηση της εξαετούς συμφωνίας της Energean Oil & Gas με την BP για την απορρόφηση, εκ μέρους της πολυεθνικής εταιρείας, της παραγωγής του Πρίνου. Αυτό μάλιστα έχει ως συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα χρηματοδότησης των νέων επενδύσεων που έχει ξεκινήσει η Energean στην περιοχή για την καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Και τούτο διότι η συμφωνία με την ΒΡ αποτελεί σοβαρό στοιχείο εγγύησης για τις τράπεζες που χρηματοδοτούν το project.
Όπως παραδέχονται στελέχη της Energean, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την BP, εξαρτάται από τo κατά πόσο η εταιρεία θα αποδεσμευθεί από όρο της σύμβασης του 1999 που υποχρεώνει τα ΕΛΠΕ να εξαγοράζουν την παραγωγή του Πρίνου. Όπως υποστηρίζουν «ο όρος αυτός μπήκε τότε για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Πρίνου μετά την αποχώρηση της καναδικής εταιρείας Denison, αφού οι τιμές του πετρελαίου είχαν κατρακυλήσει κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι. Δηλαδή ήταν ένας όρος για να προστατευθεί και όχι να δεσμευθεί η παραγωγή του Πρίνου».
Η Energean υποστηρίζει ότι με την αλλαγή των συνθηκών αλλά και το ουσιαστικό άνοιγμα του τομέα των υδρογονανθράκων,  η σύμβαση έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα καθώς καταρτίστηκε σε μια εποχή με διαφορετικά δεδομένα τόσο στην αγορά όσο και στον όμιλο των ΕΛΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό η Energean έχει ζητήσει από τα ΕΛΠΕ να συναινέσουν στην αλλαγή του συγκεκριμένου όρου, ή, σε αντίθετη περίπτωση, να απορροφούν εκείνα την παραγωγή του Πρίνου με τους  όρους που έχουν συμφωνηθεί με την ΒΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ΕΛΠΕ για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση θέτουν ως προϋπόθεση να δοθεί  «πράσινο φως» από το ΥΠΕΚΑ. Το οποίο ωστόσο με τη σειρά του δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να εμπλακεί, θεωρώντας ότι είναι υπόθεση που αφορά τις δύο επιχειρήσεις και πρέπει να λυθεί αποκλειστικά από αυτές.
Εν αναμονή
Εν τω μεταξύ το γεωτρύπανο Jack Up Rig GSP Fortuna έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη γεώτρηση (εισπίεσης) στην περιοχή της Καβάλας και αναμένει εντολές για να προχωρήσει στη δεύτερη γεώτρηση για αύξηση της παραγωγής. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας Energean, συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, συνίσταται σε τέσσερις νέες γεωτρήσεις στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας το προσεχές εξάμηνο. Στόχος των γεωτρήσεων είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί κατά 2.765 βαρέλια ημερησίως, η παραγωγή πετρελαίου στο μοναδικό εν ζωή κοίτασμα της χώρας μας (σήμερα η παραγωγή είναι περίπου 2.000 βαρέλια την ημέρα). Το ενδιαφέρον στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean, η οποία έχει ήδη διαθέσει περί τα 150 εκατ. δολάρια σε επενδύσεις γεωτρήσεων, είναι ότι συμμετέχει το αμερικανικό επενδυτικό fund Third Capital, το οποίο πρόσφατα εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, δεν ήταν μόνο οι τέσσερις γεωτρήσεις στον Πρίνο το επόμενο εξάμηνο που προσέλκυσαν τα κεφάλαια του fund που διαχειρίζεται ο περίφημος Daniel Loeb. Η Energean έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε εξέλιξη που περιλαμβάνει νέες γεωτρήσεις το 2014 στο πεδίο Ε, ενώ ταυτόχρονα έχει ήδη αναδειχθεί νικήτρια στο διαγωνισμό opendoor για την εκμετάλλευση της περιοχής των Ιωαννίνων καθώς και στην περιοχή του Κατακόλου.
Νέοι στόχοι
Έχει προχωρήσει επίσης και έχει ολοκληρωθεί η επανερμηνεία των σεισμικών δεδομένων της ευρύτερης λεκάνης του Πρίνου: σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, προέκυψαν ενδιαφέροντα δεδομένα για δύο ακόμη περιοχές - στόχους, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα ισομεγέθη του αρχικού μεγάλου κοιτάσματος του Πρίνου. Πρόκειται για νέες περιοχές εντός της εκμετάλλευσης, σε λίγο μεγαλύτερο βάθος, γεγονός που δικαιολογεί και το ότι δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία αυτά στο παρελθόν. Να σημειώσουμε ότι ο Πρίνος σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις είχε μέγεθος 60 εκατομμύρια βαρέλια, μέχρι σήμερα έχει αποδώσει 110 εκατ. βαρέλια ενώ εκτιμάται ότι μπορεί με τις κατάλληλες επενδύσεις να έχει ακόμη διάρκεια ζωής για αρκετά ακόμη χρόνια. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου