Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. της Εταιρείας, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων, η Εταιρεία έφερε εισήγηση για πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης/Αποχώρησης εργαζομένων της Ελληνικά Πετρέλαια. 
Επειδή τις τελευταίες ημέρες ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά γύρω από αυτό το θέμα και για την στάση που κράτησα στη σχετική ψηφοφορία, προκειμένου να είστε ενημερωμένοι θα ήθελα μέσω αυτής της ανοιχτής επιστολής να ξεκαθαρίσω τα πράγματα.  
Η Εταιρεία φέρνει το τέταρτο κατά σειρά πρόγραμμα Αποχωρήσεων (2009, 2011, 2012, 2013). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εταιρεία ΕΛΠΕ αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Υπηρεσίες, καθώς όσους συναδέλφους από την Παραγωγή και την Συντήρηση έχουν προβλήματα υγείας. 
Το πρόγραμμα λειτουργεί ακριβώς όπως και τα προηγούμενα με μικρές διαφοροποιήσεις. Θα είναι ανοιχτό από τώρα έως τέλος Νοεμβρίου. 
Αξιολογώντας τα δεδομένα, ψήφισα το πρόγραμμα κάνοντας παράλληλα την δήλωση ότι αν πιεσθεί συνάδελφος για αποχώρηση παρά τη θέλησή του, θα γίνει «τρίτος παγκόσμιος πόλεμος» και θα συγκρουστούμε μέχρις εσχάτων. 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Είναι αδιανόητο να σηκώνεται τόση σκόνη για ένα θέμα το οποίο δίνει κίνητρα και παραπάνω χρήματα εκτός της Νόμιμης Αποζημίωσης, σε συναδέλφους οι οποίοι επιθυμούν με αίτησή τους να κάνουν χρήση του προγράμματος βάσει της ΕΣΣΕ των ΕΛΠΕ και μάλιστα σε μια εποχή που στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα υπάρχουν δραματικές εξελίξεις (με απολύσεις και προγράμματα κινητικότητας) με μισθούς πείνας και ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις. 
Σε αυτή την τόσο δύσκολη εποχή που περνάμε σαν κοινωνία, δεν μπορεί κανείς να αρνείται με την ψήφο του να δώσει τη δυνατότητα στους συναδέλφους που επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Εταιρεία να πάρουν παραπάνω χρήματα και παροχές. 
Τις τελευταίες ημέρες έχουν ειπωθεί πολλές ανακρίβειες και ψέματα, έγιναν πολλές διαστρεβλώσεις, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους συναδέλφους ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Σωματείου. 
Η προσπάθεια που γίνεται από Παρατάξεις και από συνδικαλιστές να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, μπερδεύουν τους συναδέλφους, τους αναστατώνουν και δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 
Να θυμίσω ότι πολλοί συνδικαλιστές των παρατάξεων που τώρα κάνουν τους «δήθεν επαναστάτες», στα προηγούμενα προγράμματα τη μια μέρα κατήγγειλαν τα προγράμματα ως απολύσεις και πρότειναν απεργίες, και την επόμενη ημέρα έκαναν Αίτηση Αποχώρησης κάνοντας χρήση του προγράμματος. Ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν «εξυπηρετήσεις ημετέρων» πουλώντας το πρόγραμμα αποχώρησης ως εκδούλευση. 
Αυτοί που μιλάνε όπου σταθούν και όπου βρεθούν για απολύσεις και τρελαίνουν τον κόσμο, στην πράξη εντείνουν την ανασφάλεια, που έτσι και αλλιώς έχουν όλοι οι εργαζόμενοι λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Τελικά είναι αυτοί που προσφέρουν τις «καλύτερες υπηρεσίες» στα όποια σχέδια της εργοδοσίας εις βάρος των εργαζομένων. 
Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθώ τους χώρους δουλειάς ως Εκπρόσωπος των Εργαζομένων ώστε να συζητήσουμε με ψυχραιμία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. 
Επειδή τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια, πολύ σύντομα, πολλά πράγματα θα ξεκαθαρισθούν και θα αποδειχθεί η συνέπεια και η φερεγγυότητα ή η υποκρισία του καθενός από εμάς.

Συναδελφικά
Παναγιώτης Οφθαλμίδης
Μέλος Δ.Σ. ΕΛΠΕ – Εκπρόσωπος Εργαζομένων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου