Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαίνουν δυναμικά στα πετρέλαια οι Γάλλοι, αγόρασαν όλα τα σεισμικά δεδομένα


Δυναμικά στο παιχνίδι των ελληνικών πετρελαίων μπαίνουν οι Γάλλοι της TOTAL, που φέρονται να έχουν αγοράσει από τη νορβηγική Petroleum Geo Services (PGS) το συνολικό πακέτο των σεισμικών δεδομένων, τόσο για το Ιόνιο, όσο και για τη Κρήτη.

Αν και πολλές εταιρείες (σσ: κάποιοι μιλούν για πάνω από δέκα) έχουν μέχρι σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών του Nordic Explorer σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στη δυτική και νότια ακτογραμμή της Ελλάδας, εντούτοις η TOTAL εμφανίζεται να έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των 79 σεισμικών γραμμών, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί.

Χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για τη συμμετοχή των Γάλλων στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν από το ΥΠΕΚΑ, δείχνει αν μη τι άλλο ότι το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών για τα σεισμικά δεδομένα δεν έμεινε στα λόγια.

Τον Μάρτιο θα ξέρουμε για τα πετρέλαια

Όσο πάντως για την ερμηνεία των ευρημάτων της PGS, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκέμβριο -οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών- και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο του 2014. Τότε θα έχουμε και την πρώτη σαφή εικόνα για πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Jason Robinson, υπεύθυνος  ανάπτυξης επιχειρήσεων της PGS από το πάνελ του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 8 Σεπτεμβρίου στα Χανιά. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο δρ Σπύρος Μπέλας, ένας από τους δύο επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ που επέβαιναν στο νορβηγικό σκάφος «Nordic Explorer» καθ' όλη τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που διήρκεσε το ταξίδι του από το Ιόνιο έως τη Ν. Κρήτη (Νοέμβριος 2012-Φεβρουάριος 2013), και ο Αντώνης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και σύμβουλος του υπουργού ΠΕΚΑ.

Στο 85% η επεξεργασία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόσφατα ο κ. Robinson επισκέφθηκε τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον οποίο και ενημέρωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 80%-85% των σεισμικών και ότι ως το τέλος του έτους θα έχει εξεταστεί το  100%.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον δηλαδή η ελληνική πλευρά έχει ως τον Μάρτιο του 2014 στα χέρια της τα συμπεράσματα για τους υδρογονάνθρακες, θα είναι σε θέση από τον Απρίλιο και μετά να ξεκινήσει τις διαδικασίες «χωρισμού» των περιοχών σε οικόπεδα, ώστε γύρω στο Σεπτέμβριο του 2014, σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα, να προκηρύξει τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.

Πρόκειται για διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, η εν συνεχεία αποστολή των προσκλήσεων ενδιαφέροντος στην Κομισιόν για να εγκριθούν, που σημαίνει ότι μπορεί τα παραπάνω χρονοδιάγραμμα να πέσουν κάποιους μήνες έξω.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι Νορβηγοί, όσο και η ελληνική πλευρά κρατούν εξαιρετικά χαμηλούς τόνους. «Έχω έρθει για να δείξω κάποια από τα πρώιμα στάδια των ερευνών. Σε αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη για τον ακριβή αριθμό της ποσότητας υδρογονανθράκων ή κάποια άλλα μεγέθη, χρειάζεται αρκετή διαδικασία ακόμη. Εκτιμούμε πάντως ότι στα τέλη Μαρτίου του 2014 θα αρχίσει από το ΥΠΕΚΑ η επεξεργασία των στοιχείων, προκειμένου να μπορέσει να χωρίσει όλη την περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης σε οικόπεδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Robinson από το πάνελ του συνεδρίου στα Χανιά.

Στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος επέμεινε στις εκτιμήσεις του, που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, κάνοντας λόγο για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κρήτη, τόσο στην αρχική του μορφή όσο και στη στερεοποιημένη του μορφή (υδρίτες), που –όπως είπε- φτάνουν τα μεγέθη φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Κινητικότητα και συνέδρια

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι οι μελλοντικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, μαζί με τις ευρύτερες εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη σε επίπεδο αγωγών (TAP) θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα της ατζέντας του 2ου Βαλκανικού Συνεδρίου για Πετρέλαιο και Αέριο που διοργανώνεται στις 24-25 Σεπτεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία.

Και τα συνέδρια για τα πετρέλαια δεν σταματούν εδώ. Στις 5-7 Νοεμβρίου διοργανώνεται στην Αθήνα (σσ: αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στην Τουρκία αλλά μεταφέρθηκε στη χώρα μας λόγω των επεισοδίων των προηγούμενων μηνών) το καθιερωμένο πετρελαιογεωλογικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), που θεωρείται θεσμός στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου.

Στο προηγούμενο συνέδριο της AAPG, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο στη Βαρκελώνη - με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον επιστημόνων, μηχανικών και στελεχών από μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους – η PGS είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τα καινούργια δεδομένα από πέντε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη που, σύμφωνα με τις έρευνες του «Nordic Explorer», εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κρύβουν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Παρόντες ήταν στελέχη από πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η ιταλική Eni, η γαλλική Total και οι αμερικανικές Chevron και ExxonMobil.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου