Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ Άρχισε το τεστ παραγωγής στο τεμάχιο 12

Πετρελαιοπηγή
Άρχισε σήμερα στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ το τεστ παραγωγής, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων Κύπρου Χαράλαμπος Έλληνας. 

Ο κ. Έλληνας είπε πως το πρωί άρχισε στην πλατφόρμα ENSCO 5006 η ενεργοποίηση των βαλβίδων, προσθέτοντας πως οι τεχνικοί της Noble θα αρχίσουν σιγά σιγά να αφήνουν το αέριο από το κοίτασμα να ανέλθει στην επιφάνεια. Όπως ανέφερε, οι τεχνικοί θα αναμένουν τη σταθεροποίηση της πίεσης, (δηλαδή να γεμίσει η σωλήνα με φυσικό αέριο) και ακολούθως θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου. 

«Ελπίζουμε όλες οι διαδικασίες να γίνουν κανονικά», είπε, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί λίγες μέρες για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, η παραγωγική δοκιμή προγραμματίζεται να διαρκέσει πέντε περίπου ημέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή. 

Ο κ. Έλληνας υπογράμμισε πως το άναμμα της φλόγας θα γίνει μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής και γίνεται αποκλειστικά για λόγους ασφάλειας, καθώς δεν είναι ασφαλές να απελευθερωθεί το αέριο στην ατμόσφαιρα γύρω από την πλατφόρμα.

Παράλληλα, υπό το φως των όσων ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 (Μάιος 2012, OTC Huston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.  

Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί. Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ) και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα. 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου