Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλάζει τιμολογιακή πολιτική η ΕΠΑ Αττικής, στα 1,30 € το πετρέλαιο θέρμανσης


«Ζεστό» χειμώνα από πλευράς ανταγωνισμού υπόσχονται οι παίκτες της αγοράς θέρμανσης, με την ΕΠΑ Αττικής να προετοιμάζει τη νέα της τιμολογιακή πολιτική, και τις εταιρείες πετρελαιοειδών να απαντούν με ακόμη περισσότερες άτοκες δόσεις από πέρυσι για την αγορά πετρελαίου.
Σε μια προσπάθεια να κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το φυσικό αέριο και να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, η ΕΠΑ Αττικής επεξεργάζεται ένα νέο τρόπο τιμολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο ο καταναλωτής με αυτόνομη θέρμανση δεν θα πληρώνει ότι «γράφει» το ρολόι του μετρητή του όπως ισχύσει σήμερα, παρά μια σταθερή μηνιαία χρέωση, προκειμένου στο τέλος της χρονιάς να γίνεται συμψηφισμός.
Το πρόγραμμα, που παρόμοιό του εφαρμόζεται εδώ και μερικούς μήνες από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, θα κατανέμει ισόποσα τη προβλεπόμενη συνολική ετήσια χρέωση των καταναλωτών σε 12 μηνιαίες δόσεις, ο τρόπος καταγραφής των ενδείξεων του μετρητή θα παραμείνει ο ίδιος, και στο τέλος της σεζόν θα γίνεται η εκκαθάριση, δηλαδή επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου ή χρέωση της διαφοράς.
Στόχος της προωθητικής αυτής ενέργειας της ΕΠΑ, είναι να κερδίσει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς κάνοντας ακόμη πιο ελκυστικό καύσιμο το φυσικό αέριο, με το σκεπτικό ότι ο καταναλωτής θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα πληρώσει, και άρα θα μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα τα οικονομικά του. Σημειωτέον ότι στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα σταθερού κόστους αφορά τόσο στη θέρμανση όσο και στο ζεστό νερό χρήσης.
Επιπλέον, στην καμπάνια της για τη φετινή σεζόν που ξεκινά σύντομα, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής) θα διαφημίζει ότι χρηματοδοτεί το κόστος κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης των πολυκατοικιών, χωρίς τόκο, αντί για έντοκα όπως ίσχυε πέρυσι, διατηρώντας τους υπόλοιπους όρους ίδιους.
Με 4-6 άτοκες δόσεις το πετρέλαιο
Από την πλευρά τους οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη φετινή σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεσή του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, με πολλές άτοκες δόσεις (ίσως και περισσότερες απ’ ότι πέρυσι), που θα φτάνουν τις 4 με 6. Πάνω απ’ όλα ωστόσο ευελπιστούν ότι η διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης -που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών- θα είναι αρκετά «γενναία», προκειμένου να δοθεί σε όσο περισσότερα νοικοκυριά και επομένως να ενισχυθεί όσο το δυνατόν πιο πολύ η κατανάλωση, που πέρυσι "βούλιαξε" κατά 61%. Συνεδρίαση μάλιστα για το θέμα αυτό, θα έχει σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διεύρυνση των κριτηρίων από τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα σενάρια πάντως μιλούν για διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιολογικών κριτηρίων. Εκεί όπου επίσης "ποντάρουν" οι εταιρείες για να αυξηθεί η κατανάλωση, είναι ότι αντίθετα από τον Απρίλιο του 2012 όπου οι καταναλωτές είχαν φροντίσει να φουλάρουν τις δεξαμενές με πετρέλαιο ενόψει της εξομοίωσης των φόρων, το φαινόμενο φέτος δεν επαναλήφθηκε, και στην πλειοψηφία τους οι δεξαμενές εκτιμάται ότι είναι άδειες.  
Πάντως, η «Ελληνικά Καύσιμα», δηλαδή ο όμιλος ΕΚΟ και BP από κοινού με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, θα πωλούν φέτος πετρέλαιο με 4-6 άτοκες δόσεις, παρόμοια αναμένεται ότι θα κινηθούν Shell και Avin, η Elinoil θα πουλά με 4 άτοκες, κ.ο.κ. Οι συνεργασίες οριστικοποιούνται αυτή την περίοδο, και όπως πάντα ο καταναλωτής που αγοράζει πετρέλαιο με πιστωτική κάρτα της συγκεκριμένης τράπεζας θα κερδίζει πόντους (ίσως τα φετινά προγράμματα να είναι ακόμη πιο ελκυστικά απ' ότι πέρυσι).
Τιμές 
Σε επίπεδο τιμών, βάσει των χθεσινών στοιχείων από τα διυλιστήρια, το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 1,30-1,31 ευρώ το λίτρο για την Αττική και 1,33-1,35 ευρώ για την επαρχία, δηλαδή όσο περίπου και το 2012. Τότε, είχε κάνει πρεμιέρα στην Αττική προς 1,35 ευρώ/ λίτρο.
Το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο, αναμένεται ότι θα είναι και φέτος φθηνότερο κατά 39%-40%. Σήμερα, η τιμή της ΕΠΑ Αττικής είναι 6,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 7,7 λεπτά στις αρχές του έτους. Το ενεργειακό ισοδύναμο των 6,9 λεπτών/ KWh, είναι γύρω στα 51- 52 λεπτά/ λίτρο.
Το τιμολογιακό αυτό χάσμα οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στη διαφορά των δύο Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που για το μεν πετρέλαιο είναι 330 ευρώ/ χιλιόλιτρο, για το δε, φυσικό αέριο γύρω στα 5,4 ευρώ/ MWh (ή 60 ευρώ/ χιλιόλιτρο). Τόσο ήταν περίπου και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης πριν την εξομοίωση με τον ΕΦΚ του ντίζελ κίνησης.
Ο μεγάλος τους ανταγωνιστής
Μεγάλος αντίπαλος των δύο συμβατικών μορφών θέρμανσης θα είναι και φέτος, όπως και πέρυσι, τα καυσόξυλα, που πλέον θα πωλούνται με το κυβικό και όχι με το κιλό, όπως προστάζει η καινούργια αγορανομική διάταξη. Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, οι τιμές τους, που την περίοδο αυτή είναι χαμηλότερες απ’ ότι το χειμώνα, κυμαίνονται γύρω στα 100-105 ευρώ το κυβικό (για δρυ, οξιά). Τόσο πάντως πωλούνταν και πέρυσι τέτοια εποχή. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου