Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ολοκληρώθηκε η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar


UPDATE) Αποδέχθηκε την βελτιωμένη προσφορά της Socar, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα Ε.ΛΠΕ.

Αύριο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ. για τον ίδιο λόγο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΤΑΙΠΕΔ με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχεται την Socar στην ελληνική αγορά, ως ένα πολύ σοβαρό και στρατηγικό εταίρο, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.
Τα οφέλη που μελλοντικά θα προκύψουν, είναι πολλαπλάσια, τόσο για τον Έλληνα καταναλωτή, όσο και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας».
Νωρίτερα το Energypress ανέφερε για το θέμα αυτό ότι, τον πλήρη φάκελο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar μαζί με την επικαιροποιημένη εγγυητική επιστολή των Αζέρων που έφθασε το βράδυ της Τρίτης, αξιολογεί σήμερα το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Επτά εβδομάδες μετά το άνοιγμα της αρχικής προσφοράς της Socar (11 Ιουνίου) και την έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου οι Αζέροι να την βελτιώσουν, σήμερα είναι αρκετά πιθανό η πώληση-σίριαλ του ΔΕΣΦΑ να κλείσει.

Η εγγυητική επιστολή ήταν το τελευταίο έγγραφο που εκκρεμούσε για να είναι πλήρης και τυπικά ο φάκελος της σύμβασης πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Όπως εξηγούν όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες των διαγωνισμών αυτών, αυτό που συγκεκριμένα έλειπε από το φάκελο ήταν η επέκταση ισχύος της εγγυητικής επιστολής («συμμετοχής» όπως ονομάζεται) ύψους 30 εκατ. ευρώ, που η Socar είχε καταθέσει εξ αρχής.

Ο λόγος που χρειαζόταν να επεκταθεί η ισχύς της, ήταν προκειμένου η εγγυητική συμμετοχής να καλύψει την περίοδο μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ.

Μόλις η σύμβαση εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε η εγγυητική συμμετοχής θα αντικατασταθεί από την λεγόμενη εγγυητική καλής εκτέλεσης, που θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η υπόθεση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, περνά πλέον στη σφαίρα ευθύνης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα κληθεί να ελέγξει αν νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Πρόκειται για δύσκολη άσκηση, καθώς όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι η πρώτη φορά από τότε που ισχύουν οι ενεργειακές οδηγίες που η Ε. Ανταγωνισμού της Κομισιόν θα κληθεί να αποφανθεί επί της πώλησης ενός εθνικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας σε εταιρεία χώρας που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Σημειωτέον ότι με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, φέτος το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εισπράξει περί τα 187 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ (τα υπόλοιπα θα εισπραχθούν από τα Ελληνικά Πετρέλαια). 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου