Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Σκιές και «αγκάθια» στη συμφωνία της Energean με τη BP


Νέα ερωτηματικά για τη συνέχιση της ερευνητικής επενδυτικής δραστηριότητας της Energean Oil & Gas στον Πρίνο (το γεωτρύπανο Jack Up Rig GSP Fortuna «τρυπάει» ήδη στην περιοχή) δημιουργούνται λόγω της καθυστέρησης στην υλοποίηση της συμφωνίας της εταιρείας με την ΒΡ. Η εξαετής συμφωνία για απορρόφηση της παραγωγής από την  πολυεθνική εταιρεία δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς δεν έχουν συναινέσει  ακόμα τα ΕΛΠΕ στο σχετικό αίτημα της Energean Oil & Gas. Αυτό έχει ως συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του επενδυτικού ερευνητικού και παραγωγικού προγράμματος, καθώς η συμφωνία με την ΒΡ αποτελεί σοβαρό στοιχείο εγγύησης για τις τράπεζες που χρηματοδοτούν το project.
Όπως δηλώνουν στελέχη της Energean, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την BP, εξαρτάται από τo κατά πόσο η εταιρεία θα αποδεσμευθεί από όρο της σύμβασης του 1999 που υποχρεώνει τα ΕΛΠΕ να εξαγοράζουν την παραγωγή του Πρίνου. Ο όρος αυτός μπήκε τότε για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Πρίνου μετά την αποχώρηση της καναδικής εταιρείας Denison, αφού οι τιμές του πετρελαίου είχαν κατρακυλήσει κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι. Δηλαδή ήταν ένας όρος για να προστατευθεί και όχι να δεσμευθεί η παραγωγή του Πρίνου.
Η Energean υποστηρίζει ότι με την αλλαγή των συνθηκών αλλά και το ουσιαστικό άνοιγμα του τομέα των υδρογονανθράκων,  η σύμβαση έχει ήδη ξεπεραστεί από τα πράγματα καθώς καταρτίστηκε σε μια εποχή με διαφορετικά δεδομένα τόσο στην αγορά όσο και στον όμιλο των ΕΛΠΕ.
Η Energean έχει ζητήσει από τα ΕΛΠΕ να συναινέσουν στην αλλαγή του συγκεκριμένου όρου, ή να απορροφούν εκείνα την παραγωγή του Πρίνου με τους  όρους που έχουν συμφωνηθεί με την ΒΡ. Μέχρι τώρα ωστόσο, δεν έχει υπάρξει πρόοδος επί του θέματος.
Το γεωτρύπανο
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η δραστηριότητα του γεωτρύπανου Jack Up Rig GSP Fortuna στην περιοχή της Καβάλας. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας Energean, συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, συνίσταται σε τέσσερις νέες γεωτρήσεις στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας το προσεχές εξάμηνο. Στόχος των γεωτρήσεων είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί κατά 2.765 βαρέλια ημερησίως, η παραγωγή πετρελαίου στο μοναδικό εν ζωή κοίτασμα της χώρας μας (σήμερα η παραγωγή είναι περίπου 2.000 βαρέλια την ημέρα). Το ενδιαφέρον στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean, η οποία έχει ήδη διαθέσει περί τα 150 εκατ. δολάρια σε επενδύσεις γεωτρήσεων, είναι ότι συμμετέχει το αμερικανικό επενδυτικό fund Third Capital, το οποίο πρόσφατα εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, δεν ήταν μόνο οι τέσσερις γεωτρήσεις στον Πρίνο το επόμενο εξάμηνο που προσέλκυσαν τα κεφάλαια του fund που διαχειρίζεται ο περίφημος Daniel Loeb. Η Energean έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε εξέλιξη που περιλαμβάνει νέες γεωτρήσεις το 2014 στο πεδίο Ε, ενώ ταυτόχρονα έχει ήδη αναδειχθεί νικήτρια στο διαγωνισμό opendoor για την εκμετάλλευση της περιοχής των Ιωαννίνων.
Νέοι στόχοι
Έχει προχωρήσει επίσης και έχει ολοκληρωθεί η επανερμηνεία των σεισμικών δεδομένων της ευρύτερης λεκάνης του Πρίνου: σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, προέκυψαν ενδιαφέροντα δεδομένα για δύο ακόμη περιοχές - στόχους, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα ισομεγέθη του αρχικού μεγάλου κοιτάσματος του Πρίνου. Πρόκειται για νέες περιοχές εντός της εκμετάλλευσης, σε λίγο μεγαλύτερο βάθος, γεγονός που δικαιολογεί και το ότι δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία αυτά στο παρελθόν. Να σημειώσουμε ότι ο Πρίνος σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις είχε μέγεθος 60 εκατομμύρια βαρέλια, μέχρι σήμερα έχει αποδώσει 110 εκατ. βαρέλια ενώ εκτιμάται ότι μπορεί με τις κατάλληλες επενδύσεις να έχει ακόμη διάρκεια ζωής για αρκετά ακόμη χρόνια. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου