Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Σίφουνες στο νησί Οθωνοί


Η εικόνα είναι το λιγότερο εντυπωσιακή. Τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 1999 κοντά στο νησί Οθωνοί και 14 χρόνια μετά την ανακάλυψε η NASA. Κάπως έτσι, κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του internet.

Ήταν ξημερώματα της 25ης Ιουλίου του 1999 όταν ο Ιταλός φωτογράφος Roberto Giudici βρισκόταν εν πλω για το Μπρίντιζι της Ιταλίας, πέντε ναυτικά μίλια από το νησί του Ιονίου Οθωνοί.

Ξαφνικά, μπροστά στα μάτια του είδε ένα απίστευτο θέμα: 10 σίφουνες σχηματίστηκαν.

Η κάμερά του μπόρεσε να «συλλάβει» μόνο τους τέσσερις. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Έπεισε μάλιστα τον καπετάνιο του σκάφους να πλησιάσει όσο περισσότερο μπορούσε για να έχει την καλύτερη λήψη.

Οι φωτογραφίες ήρθαν στο φως όταν ανέβηκαν σε site της NASA.

Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία διαπόντια νησιά που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Ανήκει στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία λέξη Οθρωνός ,σύμφωνα με τον Ησύχιο (3ος αιώνας μ.Χ.) και τον Προκόπιο (6ος αιώνας μ.Χ.), αλλά και Θορωνός (Πλίνιος, 10ος αιώνας μ.Χ.). Άλλες γνωστές ονομασίες είναι το Φιδονήσι (λόγω των πολλών φιδιών που είχαν κατακλύσει το νησί και που εξαιτίας τους είχε κάποτε εγκαταλειφθεί) και Φανό/Φανός/Fanos (παρετυμολογία πού χρησιμοποιείται σε διεθνείς χάρτες) και από τους Ιταλούς λόγω του φάρου του.

Υπάρχουν επίσης και οι απόψεις ότι προήλθε από τη λέξη Οθόνη ή τον πρώτο κάτοικο του νησιού, τον Όθωνα, χωρίς όμως να είναι τεκμηριωμένες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την αρχαιότητα ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά. Ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια.

Ο Όμηρος, ονόμαζε το νησί Ωγυγία, στο οποίο υπήρχε έντονη ευωδία από κυπαρίσσι. Φεύγοντας ο Οδυσσέας πάνω σε μία σχεδία, ναυάγησε και αφού πάλεψε με τα κύματα, βρέθηκε στην Σχερία το νησί των Φαιάκων σημερινή Κέρκυρα. Ένα στοιχείο που δικαιώνει τον μύθο, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα δύο νησιά. (newsit) 
ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου