Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Πόλεμος ανάμεσα στους βενζινοπώλες και τη Shell


Δριμύτατη δημόσια επίθεση προς την Shell εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, καθώς η εταιρεία εμπορίας φέρεται να αύξησε τα έξοδα διαχείρισης που χρεώνει στους βενζινοπώλες - πελάτες της για τις παραδόσεις καυσίμων. Η Ομοσπονδία καλεί τους βενζινοπώλες να μην αποδεχτούν την πρόσθετη επιβάρυνση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε από μέλη μας βενζινοπώλες ότι έλαβαν επιστολή από την εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Coral (πρώην Shell) του Ομίλου εταιρειών MOTOR OIL HELLAS  στην οποία μεταξύ άλλων τους αναφέρουν τα εξής:
«Με δεδομένη την συνεχώς επιδεινούμενη ύφεση στην αγορά και την αβεβαιότητα για το μέλλον, καθίσταται αναγκαία η αναθεώρηση των οικονομικών όρων των συνεργασιών μας, ώστε σε κάποιο βαθμό να αντισταθμιστεί η προερχόμενη από αυτούς τους έκτακτους παράγοντες αύξηση του λειτουργικού κόστους, για να είναι εφικτά απρόσκοπτη και υψηλού επιπέδου παροχή προϊόντων και υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται αναγκαία:
1) Η επιβάρυνση ανά παράδοση για έξοδα διαχείρισης παραδόσεων ως εξής:
- Για παραδόσεις από 2,5 έως 12 κυβικά κατά 5 ευρώ (προ φπα)
- Για παραδόσεις από 12,1 έως 18 κυβικά κατά 4 ευρώ (προ φπα)
- Για παραδόσεις από 18 κυβικά και άνω δεν υπάρχει επιβάρυνση.
2) Η αύξηση των τελικών τιμών χρέωσής σας, ως ακολούθως:
- Για κάθε είδους βενζίνες +2ευρώ ανά κυβικό (προ φπα)
- Για πετρέλαιο κίνησης +3ευρώ ανά κυβικό (προ φπα)
- Για πετρέλαιο θέρμανσης +3ευρώ ανά κυβικό (προ φπα)»
Θεωρούμε την ενέργεια αυτή  κερδοσκοπική και απαράδεκτη. Πρώτον διότι η αιτιολογία που συνοδεύει την ανακοίνωση είναι προσχηματική, παιδαριώδης και δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο των μεγάλων εταιριών. Δεύτερον διότι για να μην πάθει τίποτα ο γίγαντας Coral πρέπει να οδηγηθούν σε κλείσιμο τα ήδη πληγέντα και δοκιμαζόμενα από την κρίση πρατήρια. Είναι γνωστό τοις πασι ότι τα πρατήρια έχουν ήδη πληγεί καταστροφικά και εκατοντάδες από αυτά έχουν κλείσει ενώ τα περισσότερα βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα του κλεισίματος. Έτσι, με τέτοιες πρακτικές  χρέωσης όχι μόνο εξωθούνται ακόμη περισσότερα σε κλείσιμο, αλλά εγκαινιάζεται και ένα καθεστώς αυθαιρεσίας σε βάρος των βενζινοπωλών  ανοίγοντας  το δρόμο για όποια άλλη αυθαιρεσία, η οποία σε τελικό στάδιο  θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί  η λιανική τιμή με αποδέκτη τον τελικό καταναλωτή.
Η ενέργεια των εταιρειών εκτός του ότι ουσιαστικά ακυρώνει τα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας τα οποία δεν προβλέπουν παρόμοιες επιβαρύνσεις με ότι αυτό συνεπάγεται, θεωρεί, κατά απαράδεκτο τρόπο, ότι οι βενζινοπώλες εκτός από τη δική τους κρίση πρέπει να πληρώσουν και την κρίση των άλλων, εν προκειμένω της SHELL.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν την πρόσθετη αυτή επιβάρυνση , η οποία δεν καλύπτεται από τις συμβάσεις τους. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό είναι η αρχή για να ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρίες,
καλύτερα θα είναι να αρχίσουν να εφαρμόζουν τον νέο νόμο για τις συμβάσεις στους όρους των οποίων δεν περιλαμβάνονται παρόμοιες επιβαρύνσεις - χαράτσια». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου