Εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, να βρίσκεται στον αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ. Ήδη μέσα στο κείμενο του επικαιροποιημένου προγράμματος προσαρμογής, καθίσταται σαφές ότι η τρόικα πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών καθώς η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θεωρείται κομβική για τη συνέχιση και άλλων πωλήσεων στον τομέα της ενέργειας όπως τα ΕΛΠΕ. Σε κάθε περίπτωση το ταμείο σκοπεύει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές στη διαδικασία, ώστε να καταστεί εφικτή η πώληση στις αρχές του 2014 και παράλληλα να αποφευχθούν προβλήματα που οδήγησαν στο ναυάγιο του Ιουνίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνδράμει και η κυβέρνηση η οποία παράλληλα έχει επαφές με την Κομισιόν αλλά και με πιθανούς ενδιαφερόμενους σοβαρούς παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην ελληνική αγορά αερίου.
Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οι δανειστές φαίνεται να δείχνουν «κατανόηση» για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του – φιλολογικού όπως αποδείχθηκε – ενδιαφέροντος της Gazprom. Ωστόσο παρά το ότι δε βγαίνει «κίτρινη κάρτα» η τρόικα ζητεί επίσπευση των διαδικασιών. Η ήπια στάση των δανειστών στο θέμα του ναυαγίου του πρώτου διαγωνισμού αποδίδεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι για τη ρωσική εταιρεία υπάρχει σε εξέλιξη αντιμονοπωλιακή έρευνα με την Κομισιόν θα θέτει μια σειρά από ζητήματα για τις εμπορικές πρακτικές του μεγαλύτερου ξένου προμηθευτή της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το νέο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων η πώληση της ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης ενώ ο διαγωνισμός θα ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατόν «προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», όπως αναφέρει το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής. Το ενδιαφέρον των δανειστών είναι έντονο για τον πρόσθετο λόγοι ότι από την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ εξαρτάται η έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 35% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ, δηλαδή την επόμενη μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση.
Μέχρι τον Οκτώβριο λοιπόν εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες και το κυριότερο η ελληνική πλευρά θα έχει πάρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις – οδηγίες από την Κομισιόν, ώστε ο νέος διαγωνισμός να μην παρουσιάσει προβλήματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ θα διαφοροποιηθεί ως προς τις φάσεις και τα χρονοδιαγράμματα: θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να υπάρξει φάση μη δεσμευτικών προσφορών και εξετάζεται η διαδικασία να έχει μία φάση. Αυτό προϋποθέτει την αξιοποίηση και άλλων δυνατοτήτων πχ για πιο στοχευμένη αναζήτηση επενδυτή, όπως η δημιουργία μιας περιορισμένης λίστας υποψήφιων αγοραστών με τους οποίους θα γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις.
Όσο για τους πιθανούς αγοραστές; Ήδη η Gazprom με δηλώσεις του αν. διευθύνοντος συμβούλου Αλεξάντερ Μεντβέντεφ έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει. Ωστόσο την ίδια στιγμή που οι ρώσοι αποσύρονται, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει απτό ενδιαφέρον από παίκτες που μέχρι τον Ιούνιο είχαν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής με την ελληνική αγορά αερίου. Η αλλαγή αυτή, όπως λένε κατ’ ιδίαν κυβερνητικά στελέχη σχετίζεται άμεσα και με τις εξελίξεις γύρω από τον TAP, όπου θυμίζουμε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε και επισήμως η είσοδος ως μετόχων πανίσχυρων παικτών της διεθνούς αγοράς ενέργειας: BP, Total, Socar, Fluxys συμφωνήθηκε να αποκτήσουν μερίδιο στο project όπου ήδη μετέχουν η νορβηγική Statoil, η γερμανική Eon και η ελβετική Axpo.
Για τη ΔΕΠΑ αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της αξίας της καθώς πλέον με δεδομένες τις εξελίξεις γύρω από τον TAP, ο πιθανός αγοραστής της ΔΕΠΑ δεν αποκτά πρόσβαση μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά ταυτόχρονα αποκτά δυνητικές συνέργειες στην ευρύτερη περιοχή. Υπό το πρίσμα αυτό η δεξαμενή των νέων πιθανών αγοραστών της ΔΕΠΑ θα πρέπει να αναζητηθεί – λένε καλά πληροφορημένες πηγές – στη Δυτική Ευρώπη.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου