Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Νέα Εγγυητική Επιστολή Ζητά η ΔΕΠΑ από την Energean Oil & Gas, Διαφορετικά Διακόπτει Άμεσα την Προμήθεια Αερίου


Νέα εγγυητική επιστολή ζητά η ΔΕΠΑ από την Energean Oil and Gas, προκειμένου να συνεχίσει να την προμηθεύει με φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ τονίζει σε σχετική της επικοινωνία ότι η προηγούμενη εγγυητική είχε καταληκτική ημερομηνία 25 Ιουλίου και ως εκ τούτου απαιτείται η έκδοση νέας, η οποία θα καλύψει τις μελλοντικές παραδόσεις αερίου.

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΠΑ ζητάει από την Energean να προβεί στην έκδοση νέας εγγυητικής, ύψους 908.000 ευρώ, μέχρι την Τετάρτη, 7 Αυγούστου, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου και το θέμα θα συνεχιστεί μέσω της δικαστικής οδού.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ αναφέρει ότι «σε όλες τις συμβάσεις πώλησης φυσικού αερίου που συνάπτει με τους πελάτες της, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη και την συνέχιση τροφοδότησης με φυσικό αέριο αποτελεί η έκδοση και ανανέωση εγγυητικής επιστολής».

Πάντως, στελέχη της αγοράς μιλώντας στο Energia. gr και σχολιάζοντας τη κίνηση αυτή της ΔΕΠΑ παρατηρούν ότι είναι μάλλον οξύμωρη τη δεδομένη χρονική συγκυρία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η ΔΕΠΑ συνεχίζει να προμηθεύει με αέριο εταιρείες με πολύ μεγαλύτερες καταναλώσεις, όπως είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί, που της χρωστούν πραγματικά μεγάλα ποσά. Αντιθέτως, η Energean δεν έχει οφειλές προς τη ΔΕΠΑ και παρόλα αυτά τίθεται αντιμέτωπη με την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και μάλιστα με επταήμερη προειδοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia. gr, η Energean δεν είναι διατεθειμένη να προβεί στην έκδοση νέας εγγυητικής επιστολής, δεσμεύοντας μάλιστα 1 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, και φαίνεται αποφασισμένη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της μέσω της δικαστικής οδού. Παράγοντες της αγορές εκτιμούν ότι η ΔΕΠΑ ίσως τελικά αναγκαστεί να δώσει μια ολιγοήμερη προθεσμία στην Energean προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση, καθότι δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι τιμωρεί συνεπείς πελάτες της.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η Energean είχε ζητήσει παλαιότερα την τροποποίηση του όρου που προβλέπει την εγγυητική στο συμβόλαιό της, δίχως να γίνει κάτι τέτοιο δεκτό από την πλευρά της ΔΕΠΑ.

Όπως και να χει το θέμα, η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον και το Energia. gr θα επανέλθει με έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις σχετικές εξελίξεις.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου