Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Δεν «τα βρίσκουν» για συνεργασία οι κοινοπραξίες που διεκδικούν το Κατάκολο


Ελάχιστα, με μεγάλες δυσκολίες και μάλλον με… κρύα καρδιά, έχει προχωρήσει η επαφή των δύο κοινοπραξιών που έχουν καταθέσει προσφορές για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Κατακόλου. Παρά την κατεύθυνση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για συνεργασία μεταξύ τους προκειμένου να φέρουν κοινή πρόταση, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι μια τέτοια προοπτική δεν θα ευοδωθεί.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energypress, υπήρξε μια πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) συνάντηση τεχνικών κλιμακίων των δύο κοινοπραξιών στο Λονδίνο, ωστόσο τα αποτελέσματά της δεν είναι ενθαρρυντικά. Και οι δύο πλευρές, με τις οποίες συνομίλησε το energypress, εκτιμούν ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι ελάχιστα.
Η πρόσκληση που απεύθυνε στις δύο κοινοπραξίες το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για διαδικασία συνεννόησης μεταξύ των δύο προκειμένου να φέρουν, μέχρι τέλος Αυγούστου,  από κοινού τη «βέλτιστη λύση», χωρίς να δίνει καμία περεταίρω επεξήγηση για το ποια στοιχεία της μίας ή της άλλης πρότασης θεωρούνται «προβληματικά» και θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ είχε αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, οι δύο ανταγωνιστικές προσφορές των αιτουσών ENERGEAN OIL & GAS S.A./TRAJAN OIL AND GAS LIMITED και GREKOIL ENERGY VENTURES LIMITED περιέχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, που η αλληλοσυμπλήρωσή τους εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς του δημόσιου συμφέροντος. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή έκρινε  σκόπιμη τη διερεύνηση της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης εκ μέρους των δύο αιτουσών και εισηγήθηκε την πρόταση αυτή στον Υπουργό ΠΕΚΑ.  Ο Υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση αυτή».
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι την απροθυμία για συνεννόηση και για από κοινού ανάληψη των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του Κατακόλου, φαίνεται να αξιοποιεί η μία τουλάχιστον πλευρά (εκείνη της ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas που έχει και την εκμετάλλευση του Πρίνου ενώ «πήρε» και τα Γιάννενα) η οποία εμφανίζεται έτοιμη να βελτιώσει τεχνικά και οικονομικά την πρότασή της και να διεκδικήσει από μόνη της την ανάληψη του έργου.  
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου