Mετά την επιτυχημένη επιβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά και λόγω της επερχόμενης μεθαυριανής επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ, σπεύδει αύριο στην Κύπρο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου να βάλει την υπογραφή του εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας Ενέργειας και Υδάτων, που θα υπογραφεί από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και θα αφορά στη συνεργασία των τριών χωρών στα θέματα του φυσικού αερίου και της θάλασσας.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει την Πέμπτη, την ίδια στιγμή δηλαδή που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στη Ουάσιγκτον, με τα θέματα της ενέργειας να βρίσκονται στην κορυφή των συζητήσεων, κάτι που μόνο ως τυχαίο δεν μποορεί να χαρακτηριστεί.
Εκ μέρους της κυβέρνησης της Κύπρου τη συμφωνία θα υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ενώ την ισραηλινή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός ενέργειας και υδάτινων πόρων Silvan Shalom.Οπότε καταλαβαίνουμε την σημασία της συμφωνίας, η οποία έρχεται εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων ως προς τα ενεργειακά θέματα. Προφανώς και υπάρχει σύνδεση και με την επιβεβαιωτική γεώτρηση, αυτός είναι και ο λόγος επιλογής του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, των ταξιδιών του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, και του υπουργού ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτη
Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας γύρω από τα θέματα της ενέργειας, των υποδομών, των ΑΠΕ, των υδάτινων πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το πρώτο μνημόνιο κατανόησης είχε καταρτιστεί το Μάρτιο του 2012, ωστόσο τελικά η υπογραφή του δεν είχε προχωρήσει καθώς κρίθηκε ότι ακόμη οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει (με απλά ελληνικά δεν είχε πραγματοποιθεί η γεώτρηση επιβεβαίωσης).
Η υπογραφή του μνημονίου συνδέεται πρωτίστως με τις εν εξελίξει διεργασίες για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, με το Ισραήλ να έχει ήδη βεβαιώσει τα γιγαντιαία κοιτάσματα που διαθέτει και την Κύπρο να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.
Η νεότερη εξέλιξη που έχει προκύψει πάντως, αφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και στις ελληνικές έρευνες, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί το επιτόπιο ερευνητικό έργο και αναμένονται τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε η εταιρεία PGS. Αν και σε σύγκριση με το Ισραήλ και την Κύπρο, η χώρα μας βρίσκεται μερικά βήματα πίσω, δεν παύει να υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για συνέργειες και συνεργασίες που ξεκινούν από το κομμάτι της μεταφοράς και εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και εκτείνονται μέχρι τις έρευνες.
Να σημειωθεί τέλος ότι ήδη οι τρεις χώρες συνεργάζονται στο κοινό project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού όσο και για την αξιοποίηση της Ρεβυθούσας ή άλλων πιθανών νέων terminal σε περίπτωση που προκριθεί η λύση του LNG για τις εξαγωγές του κυπριακού και του ισραηλινού αερίου προς την Ε.Ε.
Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν, γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Οι επιβεβαιώσεις είναι για τον λαό. Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ αποτελούν μια ενιάια ενεργειακή αποθήκη, και σαν τέτοια θέλουν να την μεταχειριστούν, και έρχεται η ώρα της για να προσφέρει τα αγαθά της στην Ευρώπη, και όπως φαίνεται θα τα προσφέρει για πολλά χρόνια. Το θέμα είναι τι "μισθό" θα πάρουν οι "αποθηκάριοι" (Ελλάδα, Κύπρος, για το Ισραήλ δεν αμφιβάλουμε ότι θα είναι "υψηλόμισθο").
ΠΗΓΗ:defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου