Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Οργή στις βιομηχανίες για τον περιορισμό βιοκαυσίμων


Την ώρα που μαίνεται η διαμάχη των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τις βιομηχανίες, η επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τον περιορισμό των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τρόφιμα, κάτι που σχολιάστηκε από στέλεχος εταιρίας ως «πολύ βαρύ πλήγμα».

Το θέμα, μετά από αυτή την εξέλιξη παραπέμπεται στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου αναμένεται ψηφοφορία επί της πρότασης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θέση θα κληθούν να πάρουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παραμένει ακόμη διχασμένη.

Εάν ψηφιστεί η πρόταση και γίνει νόμος θα απαγορευθεί η χρήση βιοκαυσίμων που συχνά παράγονται από ζαχαρότευτλα, ελαιοκράμβη ή αραβόσιτο. Αντιθέτως θα προωθηθούν καθαρότερα βιοκαύσιμα από λύματα, φύκια και άλλες πηγές. Το 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο το 10% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές – κυρίως από τα λεγόμενα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς- έως το 2020.

Αγανακτούν οι βιομηχανίες

Εκπρόσωποι των παραγωγών βιοκαυσίμων και των προμηθευτών τους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι η μείωση του ποσοστού στο 5,5% θα οδηγήσει στο κλείσιμο μονάδων και στην απώλεια θέσεων απασχόλησης. «Ο περιορισμός της παραγωγής βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς στο 5,5% θα αδρανοποιήσει τις επενδύσεις που έγιναν από τη βιομηχανία μας καταφέροντας πλήγμα σε ολόκληρη την αλυσίδα βιοκαυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκτίμησε η βιομηχανία FEDIOL.

Χαιρετίζουν οι οργανώσεις

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που πίεζαν σε αυτήν την κατεύθυνση χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ζητώντας ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τα τρόφιμα και τα οποία «κατηγορούνται» ότι συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως. «Τα βιοκαύσιμα πρέπει να πάψουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά με την παραγωγή τροφίμων, κάτι που θα γίνει με τη σταδιακή κατάργηση της εσφαλμένης χρήσης τροφίμων για καύσιμα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φίλοι της Γης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου