Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Gazprom: Πουλάει στην Ελλάδα 30% ακριβότερα!

Gazprom: Πουλάει στην Ελλάδα 30% ακριβότερα! - Οι εκπτώσεις στην ΕΕ και η ΔΕΠΑ
Το γεγονός ότι οι τιμές που πουλάει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι υψηλότερες 30% από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παραδέχτηκε δημόσια ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, Νο 2 της ρωσικής Γκαζπρόμ, η οποία σε λίγες ώρες καταθέτει προσφορά για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

Τα στοιχεία τιμών για την υπόλοιπη Ευρώπη δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα. Από αυτά προκύπτει ότι εάν και εφ όσον καταβάλει υπερτίμημα για το ελληνικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, θα το αποσβέσει σε ελάχιστο χρόνο, όσο διατηρεί τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου για την Ελλάδα.

Ενώ η οικονομία και η εγχώρια παραγωγή στενάζουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας, που ροκανίζουν και την τελευταίες ελπίδες επιβίωσης, η Κυβέρνηση, βιάζεται να «ξεφορτωθεί» τη ΔΕΠΑ στη ρωσική Γκαζπρόμ, χωρίς στοιχειώδεις διασφαλίσεις για μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Στη βιασύνη τους οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ και του Μαξίμου, δεν πρόσεξαν τις πολύ πρόσφατες ανακοινώσεις του Νο2 της ρωσικής εταιρείας Αλεξάντερ Μεντβέντεφ για την τιμολογιακή πολιτική της Γκαζπρόμ στην Ευρώπη. Τα στοιχεία που έδωσε σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα και δημοσιεύθηκαν σε πάρα πολλά εξειδικευμένα και μη Μέσα, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Όσο για την Ελλάδα, οι τιμές, λόγω της πολιτικής της Γκαζπρόμ, είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δις. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου