Τεντώνει εκ νέου το σχοινί των σχέσεων της με τη βιομηχανία η ΔΕΗ, η οποία απέστειλε δύο εξώδικα ένα προς τη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ και ένα προς τον ΑΔΜΗΕ, ορίζοντας προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να γίνει διακανονισμός ειδάλλως προχωρά σε άρση εκπροσώπησης μετρητών.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν με την ίδια απόφαση του Δ.Σ., η ΔΕΗ να έχει εξουσιοδοτήσεις τις υπηρεσίες της να αποστείλει 300 εξώδικα σε βιομηχανίες που χρωστούν.
Η κίνηση της ΔΕΗ έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που οι σχέσεις της με τη βιομηχανία είχαν φανεί να οδηγούνται προς σταδιακή εξομάλυνση. Ωστόσο με την αποστολή των εξωδίκων , φαίνεται τα δεδομένα να αλλάζουν για ακόμη μια φορά και να οδηγούμαστε εκ νέου σε ένταση.
Η κατάσταση οξύνεται ακόμη περισσότερο καθώς πληροφορίες θέλουν σύντομα να υπάρχουν «σοκαριστικά» νέα από το μέτωπο της βιομηχανίας, όπου αρκετά εργοστάσια δίνουν πραγματικά μάχη επιβίωσης αναμένοντας τις πολύκροτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται εκ νέου να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία σημειωτέον βλέπει τη ΔΕΗ να συνεχίζει να επιβάλει στους πελάτες της ως ξεχωριστή χρέωση το κόστος ρύπων, όταν με βάση την κρίση (υπόθεση Επίλεκτος) της Ρυθμιστικής Αρχής, η χρέωση αυτή είναι ανταγωνιστική.
Σε κάθε περίπτωση, το θερμόμετρο φαίνεται εκ νέου να ανεβαίνει, με τη βιομηχανία – δικαίως – να επισημαίνει ότι υφίσταται διαρκή εμπαιγμό όταν από τις αρχές του έτους δόθηκαν διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο στο αέριο όσο και στον ηλεκτρισμό και ήδη κοντεύει να κλείσει ο Ιούνιος και δεν υπάρχει καμία πρόοδος ή απτό αποτέλεσμα. Πέραν βεβαίως της απάντησης ότι στο αέριο λόγω αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ οι όποιες μειώσεις παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.
Αντίθετα μέχρι και την Παρασκευή δεν είχε κατατεθεί στη βουλή η τροπολογία για την περίφημη διακοψιμότητα, το μόνο μέτρο δηλαδή που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα προωθήσει προκειμένου να υπάρξει μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία (μαζί και με τη μείωση στο τιμολόγιο για την ενεργοβόρο μέση τάση). Θυμίζουμε ότι η βιομηχανία για τη διακοψιμότητα ζητεί να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους του μέτρου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκτιμά ότι και αυτό το μέτρο δε θα εφαρμοστεί αφού δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα στην αγορά.
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου