Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ !...


Με την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι επιχειρεί να περάσει τη διαδικασία εφαρμογής του μνημονίου στη φάση του αυταρχισμού. Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την τακτική του σοκ και να επιδείξει πυγμή, ώστε να εκμεταλλευτεί την τάση ενός μέρους της κοινωνίας να σαγηνεύεται από τον ηγέτη με το “σιδερένιο χέρι” σε περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Η ιστορία έχει δείξει πολλές φορές ότι σε καιρούς αναταραχής και φόβου, ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, κυρίως τα συντηρητικότερα τμήματά της, βρίσκουν καταφύγιο στον “ηγέτη”, σε εκείνον που έχει τη δύναμη να επιβάλλει την τάξη, έστω και με οδυνηρό τρόπο. Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα να σπείρει το φόβο και στη συνέχεια να εμφανιστεί ως η ηγεσία με το "σιδερένιο χέρι".

Το έδειξε πρώτη φορά με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών πριν καλά-καλά αποφασίσουν να απεργήσουν, το κάνει τώρα και με την ΕΡΤ και βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχει σκοπό να κλιμακώσει αυτήν την τακτική.

Η απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ σηματοδοτεί, όμως, και την έναρξη μιας ευρύτερης επίθεσης σε κρατικούς φορείς. Άλλωστε η η κυβέρνηση ομολογεί ότι επέλεξε την ΕΡΤ για λόγους συμβολισμού, ενώ στοχοποιεί και αρκετούς άλλους δημόσιους οργανισμούς. Επικαλείται, μάλιστα, ως επιχειρήματα διάφορα διαρθωτικά και λειτουργικά προβλήματα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Προφανώς η ΕΡΤ έχει τα προβλήματά της, όπως και αρκετοί δημόσιοι οργανισμοί. Όμως η δημόσια τηλεόραση προσφέρει ένα δημόσιο αγαθό, αυτό της ενημέρωσης και της προαγωγής του πολιτισμού, το οποίο συνδέεται με τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας.

Τα όποια προβλήματα ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει ο οργανισμός.


Και το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” έχει διαρθρωτικά και λειτουργικά προβλήματα. Θα τον κλείσουν και αυτόν ; Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προωθεί την ισοπεδωτική ατζέντα που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει συρρίκνωση όλων των δημοσίων αγαθών, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η κοινωνική προστασία.


Δεν είναι τυχαία η αντίδραση από πλειάδα φορέων και προσωπικοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντιδρούν ακόμα και τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως και η Εκκλησία της Ελλάδος.


Η θύελλα που ξέσπασε με αφορμή την απόφαση για την ΕΡΤ δεν αποκλείεται να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, απρόβλεπτες μέχρι προχθές. Ίσως η υπόθεση της ΕΡΤ να γίνει η “σπίθα” στην εύφλεκτη ελληνική κοινωνία.
Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου