Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Κλείνει η πρώτη μεγάλη ενεργειακή ιδιωτικοποιήση, τι εγγυήσεις πήραν οι Αζέροι


Εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις που παρασχέθηκαν στην Socar τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται ότι είναι η αιτία που οι Αζέροι κατέθεσαν χθες το βράδυ νέα βελτιωμένη προσφορά, ύψους 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Πρόκειται για εξέλιξη που θεωρείται καταλυτική για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ κυβερνητικά στελέχη την ερμήνευαν και ως πρόκριμα για επικείμενη επιλογή του αγωγού TAP. Στελέχη πάντως της εταιρείας του αγωγού, επέμεναν χθες ότι οι δύο υποθέσεις (ΔΕΣΦΑ και TAP) δεν συνδέονται μεταξύ τους, και ότι ο ένας διαγωνισμός δεν επηρεάζει τον άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι είδους εγγυήσεις πήρε η Socar, το e-mail που έφτασε γύρω στις 8 το βράδυ στα γραφεία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έκανε λόγο για προσφορά 70 εκατ. ευρώ υψηλότερη από την αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή.

Όπως έλεγαν στελέχη του Ταμείου, η αποτίμηση για το 66% του ΔΕΣΦΑ μιλά για 330 εκατ. ευρώ, ενώ οι Αζέροι προσφέρουν πλέον 400 εκατ. ευρώ. Το γεγονός πάντως ότι η προσφορά υπερβαίνει κατά πολύ το εύλογο εμπορικό τίμημα, προϊδεάζει για θετική κατάληξη στη πρώτη μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση.

Αύριο συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για να κρίνει αν η προσφορά θα γίνει αποδεκτή, ενώ αντίστοιχη συνεδρίαση αναμένεται να κάνει και το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ.

Σημειωτέον ότι το ποσό ξεπερνά κατά 95 εκατ. ευρώ το πολύ χαμηλό τίμημα των 305 εκατ. ευρώ που είχαν προσφέρει οι Αζέροι στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ της 11ης Ιουνίου. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι μπορεί να άλλαξε μέσα σε οκτώ μόλις ημέρες…

Τα παζάρια, και οι διαπραγματεύσεις στον Αστέρα…

Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί σε μια σειρά από εγγυήσεις που παρασχέθηκαν στους Αζέρους τα τελευταία 24ωρα, κατά τις διαπραγματεύσεις που μεσολάβησαν με το ΤΑΙΠΕΔ.

Τη Δευτέρα βρέθηκε στην Αθήνα, αντιπροσωπεία της Socar, με επικεφαλής τον νούμερο ένα της εταιρείας και πρόεδρο Ρόνβαγκ Αμπντουλάγιεφ, που εκτός από την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Στη συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ που έγινε στον Αστέρα Βουλιαγμένης όπου και κατέλυσε η αντιπροσωπεία των Αζέρων, τους δόθηκαν μια σειρά από διαβεβαιώσεις, οι οποίες τους «έπεισαν» -όπως λένε όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις- πως οι παραδοχές της αρχικής τους προσφοράς των 305 εκατ. ευρώ, έπρεπε να αναθεωρηθούν.

Ποιες ήταν αυτές οι εγγυήσεις ; Πρώτον, ότι μπορεί η Socar να ανακτήσει συγκεκριμένα ποσά μέσω των τιμολογίων με τα οποία χρεώνει ο ΔΕΣΦΑ όσους κάνουν χρήση του ελληνικού δικτύου αγωγών. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις δόθηκαν στους Αζέρους και για τις άλλες χρεώσεις που διέπουν το ρυθμιστικό καθεστώς λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπήρξε και συνάντηση με τη ΡΑΕ, λένε οι πληροφορίες. Δεύτερον, εγγυήθηκε το Δημόσιο ότι η Socar θα εισπράξει τα περίπου 46 εκατ. ευρώ που χρωστά η ΔΕΠΑ στο ΔΕΣΦΑ για οφειλές σχετικά με το τέλος χρήσης των αγωγών του, δηλαδή το ενοίκιο που υποχρεούται να καταβάλει κάθε εταιρεία που κάνει χρήση των δικτύων του. Τρίτον, έγινε σαφές στους Αζέρους πως μια σειρά υποχρεώσεων του ΔΕΣΦΑ δεν επηρεάζουν σημαντικά την καθαρή του θέση, όπως το πρόστιμο που του επέβαλε προ μηνών η Επιτροπή Ανταγωνισμού (4,3 εκατ. ευρώ).

Πρόκριμα για τον TAP

Στην ζυγαριά μέτρησε σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, και το γεγονός ότι είναι κοντά στο να κλείσει η επιλογή του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. Το θέμα συζητήθηκε στις επαφές που είχε στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Socar, Ρ. Αμπντουλάγεφ.

H Socar συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ. Η τελευταία που έχει σαν επικεφαλής την BP, πρόκειται το αργότερο ως τις 28 Ιουνίου να αποφασίσει ποιόν από τους δύο αγωγούς θα επιλέξει για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη : Τον TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα ή τον Nabucco West που θα την παρακάμπτει και μεταφέρει το αέριο μέσω Βουλγαρίας- Ρουμανίας-Ουγγαρίας στην Αυστρία και από εκεί στη Γερμανία ;

Αζέρικο αέριο σε Βουλγαρία- Ρουμανία- Δ. Βαλκάνια

Η μάχη είναι αμφίρροπή, μια πρώτη εικόνα θα έχει η ελληνική κυβέρνηση ως τις 23 Ιουνίου, στελέχη της αγοράς ωστόσο συνδυάζουν τη χθεσινή εξέλιξη με τον TAP, και όχι μόνο.

Στις προ ημερών πάντως επαφές τους στην Αθήνα, οι Αζέροι έκαναν σαφές ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν κεφάλαια για να επεκτείνουν την παρουσία τους μεταφέροντας φυσικό αέριο, αφενός σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αφετέρου στα Δυτικά Βαλκάνια. Η μεταφορά αζέρικου αερίου σε Βουλγαρία-Ρουμανία μπορεί να γίνει κατόπιν επίτευξης συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ που συμμετέχει στο σχέδιο του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (Interconnection Greece Bulgaria -IGB). Έκαναν επίσης σαφές ότι θεωρούν πλεονέκτημα την αναβάθμιση των υποδομών υγροποιημένου αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, καθώς η υπό κατασκευή 3η δεξαμενή αποθήκευσης αυξάνει σημαντικά τη χωρητικότητά της.

Η χωρητικότητά της ανέρχεται σε 90.000 κυβικά μέτρα, και αναμένεται να αυξήσει θεαματικά τις ικανότητας της Ρεβυθούσας (οι άλλες δύο δεξαμενές έχουν χωρητικότητα 120.000 κ.μ.). 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου