Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΕΠΑ:Στα χνάρια του προηγούμεν​ου ο νέος διαγωνισμό​ς

ΕΠΑ:Στα χνάρια του... προηγούμεν​ου ο νέος διαγωνισμό​ς για συμμετοχή των ιδιωτών
Νέο διεθνή διαγωνισμό ετοιμάζεται να προκηρύξει η ΔΕΠΑ για την ίδρυση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου, σε Στερεά, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ήδη ο υφυπουργός ΠΕΚΑ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης που καθορίζει το πλαίσιο διενέργειας του διαγωνισμού, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η δημοσίευση της απόφασης.

Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό καθώς στον πρώτο που ολοκληρώθηκε πριν από 12 μήνες, το ενδιαφέρον περιορίστηκε σε μία και μόνο μικτή ελληνοτουρκική εταιρεία και μόνο για μία από τις τρεις υπό ίδρυση ΕΠΑ. Το νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης δεν διαφέρει ουσιαστικά από το πρώτο, ενώ το μόνο ευνοϊκό στοιχείο είναι ότι η Οικονομία της Χώρας και το κλίμα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι πριν 18 μήνες.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προσφορές θα γίνουν τουλάχιστον για το 35% των μετοχών των υπό ίδρυση εταιρειών ενώ οι επενδυτές θα έχουν και την ευθύνη του μάνατζμεντ. Στο νέο διαγωνισμό συνεχίζει να υφίσταται το κυριότερο αρνητικό στοιχείο που χαρακτήριζε και τον πρώτο, δηλαδή η μικρή χρονική διάρκεια αποκλειστικής εκμετάλλευσης των δικτύων στις τρεις περιοχές. Συγκεκριμένα για στη Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας αυτή ορίζεται σε 10 έτη, και για τις ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα 20 έτη, από την έναρξη της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο στάδια, προεπιλογής και κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τα θέματα εμπειρίας στη διαχείριση δικτύων, αριθμό καταναλωτών που εξυπηρετούν, οικονομική επιφάνεια κλπ, θα καθοριστούν από τη ΔΕΠΑ στο κείμενο που θα σταλεί τις εταιρείες που θα προεπιλεγούν για κατάθεση προσφορών. Ως προς την χώρα προέλευσης των εταιρειών (χώρες που έχουν την έδρα τους), το σχέδιο προκήρυξης προβλέπει την ΕΕ, Χώρες ΕΟΧ, Ελβετία, Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Κριτήριο επιλογής θα είναι το τίμημα. Όπως αναφέρει το σχέδιο προκήρυξης, ως επενδυτής για κάθε Ε.Π.Α. θα επιλέγεται εκείνος ο διαγωνιζόμενος, ο οποίος «θα έχει ζητήσει να αποκτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Ε.Π.Α. και συνεπώς θα έχει προσφέρει και το μεγαλύτερο τίμημα, αφού το τίμημα καθορίζεται μονοσήμαντα αφενός μεν από το ύψος της αποτίμησης των εισφορών σε είδος της ΔΕΠΑ σε κάθε Ε.Π.Α., αφετέρου δε από το ύψος του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Ε.Π.Α., που ζητά να αποκτήσει κάθε διαγωνιζόμενος».

Τέλος κάθε επενδυτής θα πρέπει να έχει μέσω συμφωνιών ή προσυμφώνου να έχει εξασφαλισμένη την τροφοδοσία του με φυσικό αέριο για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας των ΕΠΑ με ελάχιστες ποσότητες για το πρώτο και το δεύτερο έτος. Για την ΕΠΑ Στερεάς 52,04 και 57,24 εκατ. κ.μ. το χρόνο, για την ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας σε 43,91 και 48,30 εκατ. κ.μ. και για την ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης σε 21,46 και 23,61εκατ. κ.μ. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου