Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Μαρτυρικό 48ωρο : Εκλογές... ή... ποιος θα ανοίξει το χορό της κολοτούμπας?


Στις 48 και κάτι ώρες που μεσολαβούν έως το απόγευμα της Δευτέρας και τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, αντικειμενικός στόχος Μαξίμου από τη μία και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από την άλλη, είναι να υπάρξει μια κίνηση-ματ που θα αποτρέψει τα… χειρότερα.

Προς το παρόν, όμως, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αρνούνται κατηγορηματικά την υποχώρησή τους και τα χθεσινοβραδινά μηνύματα από τη «συμβιβαστική» πρόταση του Αντ. Σαμαρά για την 
επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι ενδεικτικά.

Και οι δύο απορρίπτουν την πρόταση, εμμένοντας στο άνοιγμα της ΕΡΤ με τη μορφή που είχε πριν τον «ξαφνικό θάνατο» και όχι πρόγραμμα-κονσέρβα ή προσωρινή στελέχωσή της με βάση το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, αλλά και την άμεση απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ ζητεί τη συγκρότηση μιας επιτροπής με πρόσωπα κοινής αποδοχής, η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» το έργο της αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Στην Ιπποκράτους έτσι, μιλούν για «γελοιότητες» και στην Αγίου Κωνσταντίνου για «κοροϊδία». Συνομιλητές τόσο του Ευ. Βενιζέλου όσο και του Φ. Κουβέλη επιμένουν ότι ουδείς εκ των δύο έχει διάθεση να υποχωρήσει, ενώ όλο και περισσότερο, όπως έγραψε χθες το capital.gr, μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων «ζυμώνεται» η ιδέα της αλλαγής πρωθυπουργού – την οποία απορρίπτει το Μαξίμου. 
Ήδη, μάλιστα, ακούστηκαν ονόματα που προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ., όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Δ. Αβραμόπουλος, αλλά δεν επιβεβαιώνονται (ούτε όμως και διαψεύδονται…) από τα κομματικά επιτελεία.Μία ακόμη σημαντική παράμετρος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι η απόφαση του ΣτΕ, η οποία μετατέθηκε για τη Δευτέρα. Στα επιτελεία των εταίρων εκτιμάται ότι εάν η απόφαση εκδοθεί πριν τη σύσκεψη των αρχηγών και κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα του λουκέτου στην ΕΡΤ, θα δίνει την ευκαιρία στο Μαξίμου να υποχωρήσει με έναν εύσχημο τρόπο και χωρίς να τσαλακωθεί το προφίλ του.
Σε κάθε περίπτωση, εάν τη Δευτέρα υπάρξει χάσμα στη σύσκεψη κορυφής, η χώρα δεν οδηγείται απευθείας σε κάλπες, καθώς η Ν.Δ. δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από μόνη της για να προκηρύξει εκλογές. Έτσι, με βάση το Σύνταγμα, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει διαδοχικά τους αρχηγούς των κομμάτων και να διεξαχθεί η διαδικασία των «γύρων» των διερευνητικών εντολών. 
Εάν αυτές εντός 10 ημερών αποβούν άκαρπες, όπως επίσης και η τελική σύσκεψη των αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα οδηγηθούμε υποχρεωτικά σε κάλπες.
 ΠΗΓΗ:katergarides.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου