Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΔΕΠΑ: Και €700 - 800 εκατ. και 30% έκπτωση στο αέριο από τους Ρώσους



Διπλά οφέλη διαπραγματεύεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και καθώς απομένουν λίγες ημέρες πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού. Όπως αποκάλυψε το Σάββατο το Κεφάλαιο, το θέμα τέθηκε στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης του ισχυρού άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με τους Ρώσους να εμφανίζονται έτοιμοι –αφού εξασφάλισαν τους όρους αλλά και την ενεργή υποστήριξη της ελληνική πλευράς– να προσφέρουν με τη σειρά τους ένα άκρως ελκυστικό πακέτο για την απόκτηση της εταιρείας αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η κυβέρνηση αναμένει για την απόκτηση της ΔΕΠΑ μια ελκυστική προσφορά της τάξης των 700 – 800 εκατ. ευρώ, που θα συνδυάζεται με δέσμευση από την πλευρά της ρωσική εταιρείας για μείωση του κόστους του φυσικού αερίου σε γενναίο ποσοστό. Ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό; Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η «νέα ΔΕΠΑ» θα πουλά στα επίπεδα της Βουλγαρίας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και γενναία μείωση των σημερινών περιθωρίων κέρδους της εταιρείας που ελέγχεται από το Δημόσιο και τα Ελληνικά Πετρέλαια.


Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα επιτύχει ένα deal με ευρύτερα οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες καθώς η μείωση επί της τρέχουσας τιμής του αερίου μπορεί να φτάσει έως και το 30%. Φυσικά η μείωση αυτή θα ξεκινήσει να ισχύει μόλις επισφραγιστεί η πώληση της εταιρείας αερίου στους Ρώσους.

Την ίδια στιγμή και στο επίπεδο του τιμήματος, οι πληροφορίες θέλουν τους Ρώσους να κινούνται με την προσφορά τους στα επίπεδα της αποτίμησης και να είναι έτοιμοι να βελτιώσουν την προσφορά τους, όταν θα κληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ της τάξης των 700- 800 εκατ. ευρώ. 


Πάντως αν και η υπόθεση ΔΕΠΑ φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει, η εξέλιξη γύρω από την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή των δικτύων του φυσικού αερίου παραμένει ανοιχτή. Θυμίζουμε ότι στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ παραμένει ενεργή η εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα κατατεθεί προσφορά από τη ρωσική Sintez αλλά και την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – PPF. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια: είτε θα μπει στο ΔΕΣΦΑ με ένα στρατηγικό ποσοστό η Socar, ενόψει και του αυξημένου ενδιαφέροντος του Αζερμπαϊτζάν για το λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό Tap που θα περάσει από την ελληνική επικράτεια χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να παγώσει ο διαγωνισμός. Πάντως κάποιες πλευρές συναρτούν την έκβαση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και με την απόφαση που θα ληφθεί  στα μέσα Ιουνίου από το κονσόρτιουμ του Σαχ Ντενίζ, για την οριστική επιλογή μεταξύ  TAP και Nabucco West.



ΠΗΓΗ
:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου