Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚ KAI ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΑΝΝΥΣ ΠΟΔΗΜΑΤΑ




Το ζήτημα της ενεργοποίησης της ρήτρας ύφεσης του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά και της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου στη διαμόρφωση των προγραμμάτων προσαρμογής έθεσε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και αρμόδιο για θέματα Οικονομίας κ. Olli Rehn.

Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη στον Επίτροπο Olli Rehn έθεσε το ερώτημα «εάν και με ποιο τρόπο προτίθεται να ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη ρήτρα ύφεσης που προβλέπεται στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα βρίσκεται σε έκτη διαδοχική χρονιά ύφεσης με μία ανεργία που έχει ξεπεράσει το 27%, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις δείχνουν ότι φέτος θα πετύχουμε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα και το 2014 θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα».

Σε σχέση με την ενεργοποίηση της ρήτρας ύφεσης ο Επίτροπος Rehn απάντησε ότι «οποιαδήποτε απόφαση για να παραταθεί ένα πρόγραμμα ή να παραταθεί η περίοδος προσαρμογής οδηγεί σε επιπλέον χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης – που παρέχουν τις εγγυήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – και αυτό προϋποθέτει αποφάσεις από τα κοινοβούλια όλων των χωρών, που είναι μια δύσκολη πολιτικά διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη και τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς κάθε χώρας».

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης η κ. Ποδηματά επίσης έθεσε για ακόμη μία φορά το μείζον θέμα της διαφάνειας, της δημοκρατικής λογοδοσίας, αλλά και του διαλόγου γύρω από τις συστάσεις και τα μέτρα πολιτικής που εισηγείται η Τρόικα προς τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Η Αντιπρόεδρος του ΕΚ επανέλαβε την πρόταση της προς την Επιτροπή «για ένταξη των χωρών που εφαρμόζουν πρόγραμμα στη διαδικασία συζήτησης των μακροοικονομικών ανισορροπιών που προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ώστε να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες παραμέτρους των προγραμμάτων, ενισχύοντας τη διαφάνεια στη διαμόρφωση των προγραμμάτων, αλλά και την πολιτική και κοινωνική συναίνεση γύρω από αυτά».

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου