Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ HSBC ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ 63 δισ. οι ανασφάλιστες καταθέσεις υποψήφιες για κατάσχεση στην Ελλάδα! - Είναι το 50%



Στο κολοσσιαίο νούμερο των 6,12 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην ΕΕ (αυτές που είναι πάνω από το ποσό των 100.000 ευρώ) και από αυτά τα 63 δισ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα, οι οποίες μετά τη νομοθετική ρύθμιση που προχωρά στο Eurogroup η Γερμανία, θεωρητικά είναι υποψήφιες για να κατασχεθούν προκειμένου να καλυφθούν τραπεζικές επισφάλειες και όχι μόνο: Τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι το επόμενο βήμα!

Τα παραπάνω, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής τράπεζες HSBC η οποία για όλες τις χώρες της ΕΕ, ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ για την Κύπρο, 63 δισ. για την Ελλάδα, 73 δισ. για την Πορτογαλία, 78 δισ. για το Βέλγιο, 119 δισ. για την Αυστρία, 322 δισ. για τις σκανδιναβικές χώρες, 392 δισ. για την Ολλανδία, 458 δισ. για τη Γερμανία, 549 δισ. για την Ελβετία (είναι εκτός ΕΕ και ευρωζώνης και είναι διασφαλισμένες, μέχρι στιγμής, από το Βερολίνο, όπως συνέβαινε και στον Β'ΠΠ), 558 δισ. για την Ισπανία, 656 δισ. για την Ιταλία, 851 δισ. για τη Γαλλία και 1,980 τρισ. για τη Βρετανία (είναι εντός ΕΕ, αλλά εκτός ευρωζώνης και δεν κινδυνεύει, επίσης, όπως η Ελβετία, από το Βερολίνο) και 6,120 τρισ. για το σύνολο.

Για την Ελλάδα, η εκτίμηση είναι ότι τα ποσοστά επί του συνόλου είναι στο 50%, από τα υψηλότερα της Ευρωζώνης, υπερτερεί μόνον η Ολλανδία με 59%, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στο 46%. Το χαμηλότερο ποσοστό διαθέτει η Ελβετία με μόλις 25%.

Από το ύψος του ποσού μπορεί να κριθεί και το επίπεδο του "κουρέματος" (διάβαζε "κατάσχεση") που μπορεί να επιβληθεί στην Ελλάδα, σε σχέση με τις δημοσιονομικές ανάγκες, δηλαδή πέρα από οποιαδήποτε "διάσωση" τραπεζών: Ένα ποσοστό 10% θα αφορούσε περίπου 6,3 δισ. ευρώ, ένα ποσοστό 20% θα αποτελούσε μια καλή "ένεση" στα δημοσιονομικά για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι αλλά οι "πλούσιοι" με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι εξασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ) στην Ευρωζώνη ανέρχονται σε 8,9 τρισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 43% των χρηματοδοτημένων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, αναφέρει  η HSBC.

Η ανάλυση εκτιμά ότι, σε περίπτωση που θα έχουμε μια απώλεια από ζημίες της τάξης του 20% με βάση τις βασικές προϋποθέσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, θα χρειαστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα 3,3 τρισ. για να υποκαταστήσουν αυτές τις απώλειες.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα ποσοστά εξασφαλισμένων καταθέσεων στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι χαμηλότερα σε σχέση με το ελληνικό, παράλληλα ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις στη Γερμανία είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες και, κατά τρίτον, ότι η τράπεζα – σηματωρός Deutsche Bank διαθέτει συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μικρά ποσοστό κάλυψης ζημιών έναντι των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν ζημίες μόλις 2,8 τρισ. (!) πριν προχωρήσουν σε κατάσχεση καταθέσεων, αναφέρει η ανάλυση της HSBC, από πάσης φύσεως ομολογιακές εκδόσεις που έχουν πραγματοποιήσει.

Τα αποθεματικά αυτά για την Ελλάδα εκτιμώνται στα 31 δισ. ευρώ, για το Βέλγιο στα 35 δισ., για την Πορτογαλία 38 δισ., για την Αυστρία 44 δισ., για την Ελβετία 174 δισ., για τη Γερμανία 183 δισ., για τις Σκανδιναβικές χώρες 233 δισ., για την Ισπανία 249 δισ., για την Ολλανδία 308 δισ., για την Ιταλία 321 δισ., για τη Γαλλία 396 δισ. και για τη Βρετανία 752 δισ. ευρώ.

Από τις επιμέρους τράπεζες, η ελληνική Alpha bank, η Rabobank και η ING έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πάσης φύσεως ομολογιακών εκδόσεων που μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς από ζημίες κεφαλαίων, ενώ, αντίθετα, με χαμηλό ποσοστό μόλις 8% εμφανίζεται η Deutsche Βank.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου