Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα ο Βενιζέλος πήγαινε στο εξωτερικό για να κηρύξει στάση πληρωμών


Σαν σήμερα στις 12 Απριλίου 1932 ο Βενιζέλος πήγαινε στο εξωτερικό για να διαπραγματευτεί και να νικήσει ή κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς. Να κάνει δηλαδή αυτό  που οι σημερινοί  μνημονιακοί αρνήθηκαν ακόμη και να σκεφτούν.
μονομερώς
Τελικά ένα μήνα μετά το Μάιο του 1932  έγινε η κήρυξη της παύση πληρωμών από την Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του εξωτερικού χρέους της χώρας λόγω  απροθυμίας  για  διεθνή οικονομική στήριξη. Οι διεθνείς αιτήσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου για την στήριξη της Ελλάδας στις δανειακές της υποχρεώσεις δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα, με συνέπεια να εγκαταλειφθεί ο κανόνας του χρυσού  -την 27 Απριλίου 1932. Θα ακολουθήσει, ραγδαία υποτίμηση και  στάση πληρωμών. Τότε βεβαίως αυτή η κίνηση ήταν πολιτικά καταστροφική για τον ίδιο που τις 21 Μαΐου 1932,  παραιτήθηκε από πρωθυπουργός σε αντίθεση με  κάποιους δικούς μας που περασαν μια χρεοκοπία στα μουλωχτα.

Η Ελλάδα  δεν είχε  πλέον επιλογές καθώς είχε εγκλωβιστεί στον Χρυσό κανόνα και στις σκληρές ισοτιμίες. Σήμερα με το ευρώ είναι αρκετά όμοια αλλά και πολύ διαφορετικά.

Η κρίση και τότε είχε έρθει απ έξω. Ξεκίνησε με την αδυναμία της Γερμανίας να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δυσβάσταχτες οικονομικές τις υποχρεώσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντάθηκε με την κατάρρευση των τιμών των μετοχών στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ. Η οικονομία της Ελλάδας βρέθηκε αμέσως υπό πίεση, καθώς μειώθηκαν δραστικά οι εξαγωγές της (καπνά και άλλα γεωργικά προϊόντα), όπως επίσης και τα εμβάσματα από τους Έλληνες της Αμερικής που εκείνη την εποχή ήταν σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την χώρα. Οι δύο αυτές δυσμενείς εξελίξεις επιδείνωσαν το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στην δραχμή.

Πληροφορίες από wikipedia
 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου