Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πρεμιέρα για τα ελληνικά πετρέλαια στη Βαρκελώνη με θετικά σχόλια…



Επιλεγμένες γραμμές καταγραφής σεισμικών δεδομένων από τις έρευνες του νορβηγικού σκάφους «Nordic Explorer» σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, παρουσίασε για πρώτη φορά μπροστά σε εξιδεικευμένο κοινό την Τρίτη (9 Απριλίου) η PGS σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.
Η 20λεπτη παρουσίαση έγινε στο διεθνές συνέδριο του ευρωπαϊκού σκέλους της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG) που φέτος διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, και σύμφωνα με παριστάμενους επιστήμονες, αν και δεν εμπεριείχε πολλές "αποκαλυπτικές" λεπτομέρειες, απέσπασε θετικές κριτικές.
Τίτλος της παρουσίασης, «Νέες ευκαιρίες έρευνας και εξόρυξης στην Ελλάδα με την χρήση νέων γεωφυσικών δεδομένων για τη βελτίωση της κατανόησης του γεωλογικού δυναμικού και των προοπτικών των υδρογοναθράκων».
Μπροστά σε στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και γεωλόγους από όλο τον κόσμο, η ελληνο-νορβηγική ομάδα, αποτελούμενη από τους Τζέισον Ρόμπινσον (Petroleum Geo Services), Σπύρο Μπέλλα (έναν από τους δύο επιστήμονες που επέβαινε στο σκάφος καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών) και Αντώνη Αγγελόπουλο (σύμβουλο του υπ. ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτου), παρουσίασαν απεικονίσεις σεισμικών τομογραφιών (fast track) από γραμμές συνολικού μήκους κοντά στα 1.000 χιλιόμετρα, αντιπροσωπευτικές των γεωγραφικών περιοχών που διερευνήθηκαν σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δημοσιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων  γεωλογικές «τομογραφίες» της περιοχής δυτικά της Κέρκυρας έως και τα σύνορα των χωρικών μας υδάτων με την Ιταλία, της αντίστοιχης περιοχής στα δυτικά της Κεφαλονιάς, καθώς και των θαλασσίων εκτάσεων στα δυτικά τόσο του Κατακόλου όσο και της Πύλου στον ευρύτερο Κόλπο της Κυπαρισσίας. Αναφορικά με τη θάλασσα νότια της Κρήτης, έμφαση δόθηκε σε αντιπροσωπευτικά σημεία νότια της Κρήτης, από τον Νομό Χανίων έως και τον Νομό Λασιθίου, κοντά στο νησάκι Κουφονήσι.
Ζήτηση για αντίγραφα…
Δεν είναι τυχαίο, όπως λένε στελέχη εταιρειών και επιστήμονες που παρέστησαν στο συνέδριο, ότι υπήρξε σημαντική ζήτηση για… αντίγραφα της παρουσίασης της PGS, η οποία ωστόσο δεν δόθηκε.
Tο ενδιαφέρον δικαιολογείται από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σε διεθνές ακροατήριο έρευνες για το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, οι οποίες βασίζονται σε μια νέα τεχνολογία (Geostreamer GS), απείρως ανώτερη από εκείνη με την οποία διεξήχθησαν έρευνες στις ίδιες περιοχές πριν από δεκαετίες.
Καλή διαφήμιση
Τα deals ωστόσο δεν κλείνονται στα συνέδρια, ασχέτως αν σε αυτά γίνεται ένα πρώτο βήμα.
Απλώς, όπως λένε στελέχη της αγοράς που παρακολούθησαν την παρουσίαση, η νορβηγική PGS «διαφήμισε» κατά τον καλύτερο τρόπο τα δεδομένα της, όπως ήταν και ο αρχικός της στόχος, προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες. Κάποια απ’ αυτά φυσικά έχουν ήδη πουληθεί, καθώς είχαν παραγγελθεί από εταιρείες κατά τη διάρκεια των τετράμηνων ερευνών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην παρουσίασή της η PGS δεν υπησείλθε σε λεπτομέρειες βαθύτερων στρωματογραφικών οριζόντων παρά περιορίστηκε σε αυτές των τελευταίων 5 εκατομμυρίων ετών. Αλλωστε, τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν ήταν χαμηλής επεξεργασίας, μόλις στο 30% (fast track), και στην ουσία οι Νορβηγοί δεν ήθελαν παρά να "γλυκάνουν" το ακροατήριο τους.
Στόχος τους δεν ήταν άλλος παρά να δείξουν την ποιότητα των δεδομένων, και να προσελκύσουν ένα πρώτο ενδιαφέρον, ώστε όταν προς το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, η ζήτηση να είναι μεγάλη.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί να αντηλλάγησαν αρκετές επαγγελματικές κάρτες, ωστόσο όπως λένε άνθρωποι με εμπειρία από παρόμοια συνέδρια, «εκδηλώσεις σαν κι αυτήν προσφέρονται κατά βάση για μάρκετινγκ, τα deals έρχονται μετά». 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου