Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Sintez: Ανοικτό το Ενδεχόμενο Συνεργασίας με Τρίτο Εταίρο για την Εξαγορά της ΔΕΠΑ




Ξένο εταίρο για την απόκτηση της ΔΕΠΑ φέρεται να αναζητά η ρωσική εταιρεία Sintez, ώστε να κάμψει τις ανησυχίες για υπερβολική εξάρτηση της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο Αντρέι Κορόλεφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας, η οποία φέρεται να έχει υποβάλλει ως τώρα την μεγαλύτερη προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, τόνισε ότι η Sintez ελπίζει ότι «μία συνεργασία θα απομακρύνει κάθε ανησυχία».
Οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν ότι οι εταιρείες που πέρασαν στον τελικό γύρο προσφορών μπορούν να προχωρήσουν σε κοινοπραξία με κάποια από τις εταιρείες που αποκλείστηκαν στον προηγούμενο γύρο. Έτσι, μεταξύ των πιθανών εταιρειών για συνεργασία με την ρωσική εταιρεία βρίσκονται οι ιταλικές Eni και Edison και η ισπανική Enagas. Ωστόσο, ο Κορόλεφ τόνισε ότι αν και η εταιρεία του βλέπει θετικά μία τέτοια συνεργασία, δεν έχει έρθει σε επαφή με καμία από αυτές. 
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι, καθώς η προθεσμία για μία τέτοια συμφωνία λήγει στις 15 Μαρτίου, ίσως η εταιρεία του να μην έχει τον απαιτούμενο χρόνο για συνομιλίες με πιθανούς εταίρους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ρωσικό ενδιαφέρον, επιμένοντας πάντως ότι θα γίνει δεκτή η υψηλότερη προσφορά.
"Θα θέλαμε άλλες εταιρείες να είχαν την ευκαιρία, κυρίως από την Ευρώπη, να συμμετάσχουν σε μια κοινοπραξία", δηλώνει υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος και προσθέτει. "Αλλά η διαδικασία για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν λαμβάνει υπόψη την πολιτική διάσταση. Όποιος καταθέσει την υψηλότερη προσφορά θα κερδίσει τον διαγωνισμό". 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου