Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013
ΔΕΠΑ – ΕΛΠΕ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι της επιλογής
Μικρή μόνο σημασία θα έχει το τελικό τίμημα με το οποίο θα πωληθεί η ΔΕΠΑ. Σημασία έχει ότι η ΔΕΠΑ και όλο το ενεργειακό ισοδύναμο που ονομάζεται "φυσικό αέριο", που θα έπρεπε να καλύπτει πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών μας, βγήκε στο"σφυρί" κάτω από πιέσεις, με μια express διαδικασία, για ενα δισ.ευρώ!
Πηγή: Press PhotoΔημήτριος Βελάνης Μια σύντομη αναδρομή για τη ΔΕΠΑ
Το κεφάλαιο του φυσικού αερίου για την Ελλάδα άνοιξε το 1987, με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σοβιετικής Ενωσης, από την τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α.Παπανδρέου και υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας τον Αναστάσιο Πεπονή.
Τον Φεβρουάριο του 1988 υπογράφεται η συμφωνία για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία.
Τον Σεμπτέμβριο του 1988, ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), ως θυγατρική της εταιρείας πετρελαίου (ΔΕΠ).
Τον Δεκέμβριο του 1988 υπογράφεται η συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως την Αττική.
Το 1991, μετά από την πολυετή και επίμονη προσπάθεια του Ελληνα επιχειρηματία Δ.Κοπελούζου , ιδρύεται η μεικτή ελληνορωσική εταιρεία Προμηθέας γκαζ , η οποία γίνεται ο καταλύτης ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.
Το 1992, η Ρωσία αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της Σοβιετικής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα και προτείνει τη διεύρυνση της συνεργασίας στο φυσικό αέριο.
Από το 1994 αρχίζει η προμήθεια φυσικού αερίου προς την ΔΕΗ.
Το 1995 αρχίζει η ίδρυση των Περιφερειακών Εταιρειών Διανομής Αερίου, με την συμμετοχή της ΔΕΠΑ και ιδιωτών επενδυτών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου