Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ανεργία στο 30,1% και ύφεση στο 4,1% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2013 το ΚΕΠΕ


Ανεργία στο 30,1% και ύφεση στο 4,1% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2013 το ΚΕΠΕ
Εκτίναξη της ανεργίας στο 30,1% προβλέπει για το 2013 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στην τελευταία του έκθεση για τις «Οικονομικές Εξελίξεις», ενώ κάνει λόγο για πληθωριστικές πιέσεις το 2013, λόγω των φορολογικών συντελεστών των έμμεσων φόρων και παρά τη βαθιά ύφεση που πλήττει την οικονομία. Η πρόταση που διατυπώνει το ΚΕΠΕ είναι δραστικό κούρεμα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο φορές (OSI), ακόμη και κατά 40%, με σκοπό να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του από φέτος (και όχι το 2020), με παράλληλη ρήτρα ΑΕΠ, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης των απωλειών, π.χ. σε βάθος 30 ετών, ανάλογα με τη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ. Ωστόσο, παρά τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανεργία, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, εκτίμηση ελαφρώς πιο αισιόδοξη από εκείνη του προϋπολογισμού του 2012 για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπάρχουν «πρόδρομοι δείκτες» που αποκλείουν, κατά τον ίδιο, βαθύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό. Από την πλευρά του το ΚΕΠΕ διαπιστώνει δυνητικά σταθεροποιητική τάση, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία βασικών δεικτών. Σε αντίθεση με την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών για «αρνητικό πληθωρισμό» το 2013, το ΚΕΠΕ προβλέπει επιτάχυνση των πληθωριστικών τάσεων τη χρονιά που διανύουμε. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - ΕνΔΤΚ) θα φτάσει το 1,6%. Εκ πρώτης όψεως, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το περασμένο έτος δημιουργεί ερωτηματικά. Με άλλα λόγια, θα ανέμενε κανείς ότι, υπό το καθεστώς της συνεχιζόμενης συμπίεσης του εργατικού κόστους, της μειωμένης ζήτησης και γενικότερα της συνεχιζόμενης ύφεσης, ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε. Η πιο πιθανή εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την κλιμάκωση του πληθωρισμού έχει να κάνει με τις αυξητικές επιδράσεις τόσο των τιμών της ενέργειας και των διεθνών τιμών ειδών διατροφής όσο και των έμμεσων φόρων».
Ενθαρρυντική είναι η εκτίμηση του ΚΕΠΕ για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αφού προβλέπεται δραστική συρρίκνωση στο 0,7% του ΑΕΠ φέτος από 2,7% του ΑΕΠ το 2012.
Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο το 2013 και όχι το 2020 ή σε ένα άλλο μελλοντικό χρονοδιάγραμμα. Η πρότασή του ΚΕΠΕ για το OSI συμπεριλαμβάνει «κούρεμα» του υπάρχοντος χρέους (ακόμη και 40%) με ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα δίνει τη δυνατότητα επανάκτησης (recovery) της τάξεως του 45% με 50% μέσα σε 30 χρόνια. 
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «οι επενδυτές θα βρεθούν με 110% της ονομαστικής αξίας, ή με 10% κέρδος επί της ονομαστικής αξίας του παλιού χρέους. Η πρόταση αυτή ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων, δηλαδή, της τρόικας, της ελληνικής κυβερνήσεως, του ελληνικού λαού, και των επενδυτών, με ένα κοινό σκοπό: να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν την Ελλάδα να επιτύχει υψηλούς, σταθερούς, και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης». 
ΠΗΓΗ:eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου