Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ενεργειακή Μαφία στη Βουλγαρία




Η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία της Βουλγαρίας προχωρά κατόπιν σχετικής εντολής από το κοινοβούλιο, σε έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων (SEWRC) όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και νερού.
Ο έλεγχος που θα διενεργήσει η Υπηρεσία καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Απρίλιο του 2013. Παράλληλα, η Βουλή της χώρας ενέκρινε τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με τις ρυθμίσεις που έγιναν από το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού σε σχέση με το μερίδιο θέρμανσης που κατείχαν οι εταιρείες διανομής και η εταιρεία θέρμανσης της Σόφιας για την προαναφερθείσα περίοδο. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται σε έξι μήνες και οι εκθέσεις της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα πρέπει να υποβληθούν στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2013.
Ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Βαλέρι Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι η Υπηρεσία θα ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο η ΡΑΕ «κάνει τη δουλειά της, εάν προστατεύει τους καταναλωτές πραγματοποιώντας επαρκείς ελέγχους για την προμήθεια ενέργειας και εάν ο καθορισμός των τιμών (θέρμανσης κλπ) δικαιολογείται».
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο βουλευτής Γιάνε Γιάνεφ, επικεφαλής της ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας για φαινόμενα διαφθοράς σε υψηλά κλιμάκια, επισκέφθηκε τον γενικό εισαγγελέα της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ για να τού αποδείξει  όπως δήλωσε  την ύπαρξη "ενεργειακής μαφίας" που απολαμβάνει "την προστασία υψηλών κλιμακίων" στη χώρα, ακόμη και της εισαγγελίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρέδωσε στοιχεία για λανθασμένες διαδικαστικές κινήσεις τριών εισαγγελέων στην υπόθεση της εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βουλγαρία, την περίοδο 2004 -2007.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου