Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

40 χρόνια από την Κατάληψη της Νομικής...



Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, περίπου 4.000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής Αθηνών στην οδό Σόλωνος. Αυτή η πράξη, 40 χρόνια πριν, συνιστά την πρώτη μαζική διαδήλωση κατά της Δικτατορίας, ανοίγοντας τον δρόμο για άλλες τέτοιες ενέργειες με κορύφωση στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Στο...
Συντονιστικό της κατάληψης της Νομικής, άσημοι μεταξύ χιλιάδων, μετέχουν σπουδαστές που σήμερα είναι γνωστές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής: Νίκος Μπίστης, Στέφανος Τζουμάκας, Ολγα Τρέμη.
Από την ταράτσα του κτιρίου οι καταληψίες καλούν τον λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες και απαγγέλλουν τον όρκο: «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ' όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων».
Οι πρυτανικές αρχές ανέχονται σιωπηρά την κατάληψη, χωρίς να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας. Πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι, ακόμη και στρατηγοί εν αποστρατεία σπεύδουν να υπερασπιστούν τους φοιτητές. 
Το βράδυ της επόμενης ημέρας, 22ας Φεβρουαρίου, θα αρχίσει η αποχώρηση των καταληψιών, η οποία θα γίνει υπό την κάλυψη χιλιάδων διαδηλωτών, που γέμισαν ασφυκτικά τους δρόμους γύρω από τη Νομική Σχολή.
Η αποχώρηση δεν θα είναι αναίμακτη πάντως. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και παρακρατικούς, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις.
Η κατάληψη της Νομικής υπήρξε ο καταλύτης της έκρηξης του φοιτητικού κινήματος στη Δικτατορία. Και αυτό καθώς αποτέλεσε την πρώτη μαζική αντίδραση στη βία και την τρομοκρατία που ασκούσε το χουντικό καθεστώς στο φοιτητικό κίνημα.
Από την αρχή ήδη του 1973 οι φοιτητές βρίσκονταν σε αναβρασμό. Και στις 5 Φεβρουαρίου, αντιδρώντας και στις νοθευμένες εκλογές των φοιτητικών ενώσεων, οι σπουδαστές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν γενική αποχή από τα μαθήματα.
Η Χούντα λειτουργεί σπασμωδικά: στις 13 Φεβρουαρίου δημοσιεύει το νομοθετικό διάταγμα 1347, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απέχουν από τα μαθήματά τους. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα της επελθούσας φοιτητικής έκρηξης.
Εκείνη την ημέρα γίνεται συγκέντρωση μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Αστυνομία παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλει στο ΕΜΠ και συλλαμβάνει 11 φοιτητές που τους παραπέμπει σε δίκη. Παράλληλα, 88 φοιτητές λαμβάνουν φύλλο πορείας για να παρουσιαστούν στο στρατό.
Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου με την κατάληψη της Νομικής από χιλιάδες σπουδαστές, που φωνάζουν το πρώτο βροντερό «όχι» στη Δικτατορία...
ΠΗΓΗ:nonews-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου