Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ως τα Τέλη Ιανουαρίου το Shortlist για τη ΔΕΠΑ – Τον Μάιο οι Δεσμευτικές Προσφορές




Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ το short list με τις εταιρείες εκείνες που θα προτιμηθούν για την επόμενη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια τρίμηνη χρονική περίοδος για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και για το due diligence.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia. gr, πιθανός θεωρείται ο αποκλεισμός ορισμένων υποψηφίων, ώστε στα τέλη Ιανουαρίου να απομείνουν ορισμένες από τις εταιρείες, οι οποίες θα κονταροχτυπηθούν εν συνεχεία στην φάση των δεσμευτικών προσφορών. Όπως είναι φυσικό, τα κριτήρια για την επιλογή δεν θα είναι μονάχα οικονομικά, αλλά θα ληφθούν υπόψη οι ευρύτερες δυνατότητες και το κύρος του κάθε υποψήφιου ομίλου, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη πιθανή επιλογή για το μέλλον της ΔΕΠΑ αλλά και όφελος για την εθνική οικονομία.
Παράλληλα, φαίνεται πως διαψεύδονται οι πρόσφατες φήμες για πιέσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμμετοχή των δύο ρωσικών ομίλων στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Επίσης, πηγές του ΤΑΙΠΕΔ έχουν εκφράσει την απογόητευσή τους για το γεγονός ότι στον διαγωνισμό δεν συμμετείχε καμία ευρωπαϊκή εταιρεία, πράγμα που φυσικά οφείλεται στο υψηλό country risk που χαρακτήριζε την Ελλάδα πέρυσι και διατηρείται σε μεγάλο βαθμό και φέτος.
Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες εκείνες που θα συμπεριληφθούν στο short list του ΤΑΙΠΕΔ θα εισέλθουν σε μια τρίμηνη διαδικασία στην οποία θα προχωρήσουν στο λεγόμενο due diligence, δηλαδή στον εξονυχιστικό έλεγχο της ΔΕΠΑ, προκειμένου να καταλήξουν στις δεσμευτικές τους προσφορές. Με βάση την εικόνα που έχει σχηματιστεί πλέον για το χρονοδιάγραμμα, η τρίμηνη προθεσμία θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο, άρα οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να αναμένονται στα τέλη Απριλίου ή τον Μάιο το νωρίτερο. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου