Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Σήμερα Συνεδριάζει το ΤΑΙΠΕΔ για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ




Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει το ΤΑΙΠΕΔ για την κατάρτιση της τελικής λίστας των επενδυτών που ενδιαφέρονται για την αγορά του Ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ώστε, στη συνέχεια, να κατατεθούν και οι τελικές προσφορές. Όπως έχει διαμηνύσει η τρόικα στην κυβέρνηση, ο διαγωνισμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου, καθώς δεν θα γίνει δεκτή καμία μετάθεση στο χρονοδιάγραμμα. 
Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ σήμερα θα εγκρίνει τα τεύχη προκήρυξης της σύμβασης πώλησης των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Αμέσως μετά ξεκινά η δεύτερη και τελευταία φάση, με τους διεκδικητές να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα του ομίλου και να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές ώστε ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί το συντομότερον δυνατόν. 
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αποκλειστικός άξονας για την επιλογή του τελικού επενδυτή πρόκειται να είναι το ύψος του καταβληθησομένου τιμήματος. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικοί κύκλοι θέτουν κι άλλα κριτήρια, τα οποία αφορούν την μη απόκτηση δεσπόζουσας θέσης στη λειτουργία των δικτύων και των εθνικών αγορών, επικαλούμενοι την κοινοτική νομοθεσία.
Πάντως, οι εταιρείες εκείνες που θα συμπεριληφθούν στο short list του ΤΑΙΠΕΔ θα εισέλθουν σε μια τρίμηνη διαδικασία στην οποία θα προχωρήσουν στο λεγόμενο due diligence, δηλαδή στον εξονυχιστικό έλεγχο της ΔΕΠΑ, προκειμένου να καταλήξουν στις δεσμευτικές τους προσφορές. Έτσι, η προθεσμία αναμένεται, τελικά, να διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο, άρα οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να αναμένονται στα τέλη Απριλίου ή τον Μάιο το νωρίτερο. 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την αρχική φάση του διαγωνισμού για την πώληση των εταιρειών του ομίλου, συμμετείχαν 14 εταιρείες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν μεγάλες εταιρείες ευρωπαϊκών χωρών (ΕΝΙ, Gaz Natural, Edison κ.ά.) 
Στην επόμενη, δεύτερη φάση, συμμετείχαν τελικά, οι πέντε παρακάτω όμιλοι: η ρωσική Gazprom (Ρωσία), κρατική Socar του Αζερμπαϊτζάν, η επίσης ρωσική Negusneft η κοινοπραξία των εταιριών Μ&Μ GasCo (Μυτιληναίος-Motor Oil) και  αυτή των εταιρειών PPF (Τσεχία) και ΓΕΚ Τέρνα. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου