Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Οι Μεγάλες Πετρελαϊκές Αντιστέκονται στις Εκκλήσεις για Περισσότερη Διαφάνεια




Μια διεθνής πρωτοβουλία για περισσότερη διαφάνεια στην παραγωγή πρώτων υλών προσκρούει στη σθεναρή αντίδραση ορισμένων μεγάλων πετρελαϊκών.
Πιο αναλυτικά, η Extractive Industries Transparency Initiative (ΕΙΤΙ), που έχει στόχο της την ενημέρωση της κοινής γνώμης και των κυβερνήσεων, απαιτεί μεταξύ άλλων από τις εταιρείες που συμμετέχουν να αναφέρουν τις οποιεσδήποτε πληρωμές κάνουν προς τα κράτη όπου δραστηριοποιούνται. Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα, καθώς αφορά τα συμβόλαια παραγωγής, τους φόρους που καταβάλλουν, καθώς και πιθανές ατασθαλίες στις συναλλαγές με τον πολιτικό κόσμο.
Το επίμαχο ζήτημα όμως είναι πόσο σφιχτοί θα πρέπει να είναι οι εν λόγω κανονισμοί διαφάνειας. Για παράδειγμα, η οργάνωση Publish What You Pay απαιτεί ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, αλλά οι μεγάλες πετρελαϊκές αντιστέκονται σε αυτού του είδους την παρακολούθηση.
Στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο, που είναι και το μεγαλύτερο λόμπι, ξεκίνησε δικαστικό αγώνα ώστε να παρεμποδίσει την υιοθέτηση αυτών των σφιχτών μέτρων. Από τη στιγμή που στην EITI συμμετέχουν πέντε μεγάλες πετρελαϊκές, αναλογίζεται κανείς την σημασία της όλης διαμάχης. Σημειώνεται, τέλος, ότι εξ αυτών των πέντε εταιρειών, η Exxon, η Chevron και η Shell στηρίζουν το Ινστιτούτο στην δικαστική του μάχη, ενώ η BP και η Statoil επέλεξαν να κρατήσουν ουδέτερη στάση. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου