Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

1960 Γεώτρηση για πετρέλαιο στον Πύργο Ορεστιάδας (Φώτο)


Ορεστιαδα

1960 Πετρέλαια στην Λεπτή Ορεστιάδας
Ίσως εξωπραγματικό αλλά αληθινό. Πάνω στον πύργο της γεώτρησης κυματίζει μαζί με την ελληνική και η Γαλλική σημαία. Η φωτογραφία είναι από Λεπτή Ορεστιάδας που τότε λέγονταν Τεκές και έγιναν πριν 50 χρόνια. Κατοικοι αναφερουν ότι είχε βρεθεί Αέριο όμως τελικά οι γεώτρηση τσιμεντώθηκε και σφραγίστηκε. Οι ποσότητες και οι ποιότητες δεν είναι γνωστές, όπως και δεν είναι γνωστό το αν οι εξορύξεις είναι συμφέρουσες. Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι… Γκάζια. Σήμερα αυτή η φωτογραφία έχει κάποια αξία ως μαρτυρία.
 Μια άλλη ερμηνεία που πρέπει να ληφθεί  υπόψη μας δίνει για την τότε εποχη την εικόνα μιας περιοχής όπου η ενημέρωση είναι ελλιπή και ο ντόπιος πληθυσμός ήταν έρμαιο φημολογίας με αποτέλεσμα τα γυναικόπαιδα να κινούνται ως πρόσφυγες στην Βουλγαρία συχνά πυκνά φοβούμενοι πόλεμο με την Τουρκία
Η τότε  κυβέρνηση Κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή -ο οποίος είχε στενή σχέση με την Γαλλική κυβέρνηση- θέλει να καθησυχάσει τους ντόπιους και να τονώσει το ηθικό τους και η γεώτρηση έχει αυτόν τον σκοπό.  Ένας παππούς μας είπε  πριν λίγες ημέρες πως “οι Γάλοι δεν άφησαν τον Καραμανλή να επιτεθεί στην Τουρκία” εκεινη την εποχη.
Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω  να το προσθέσει 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου