Η Τουρκία αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τον αριθμό των εξεδρών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπερβαίνοντας και την πρωτοπόρο Νορβηγία. Επίσης, εντός του 2013 θα καταρτίσει νέους κανόνες ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες έρευνας/εξόρυξης και να βελτιώσει την κάλυψη των αναγκών της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η Τουρκία διέθετε 26 εξέδρες εξόρυξης στα τέλη του 2012 και έκτοτε ανήλθαν σε τριάντα τέσσερις (34), όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας.
Το μέλλον της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας, εφόσον το ΔΝΤ έχει προβλέψει πως η οικονομία της θα επεκταθεί 3,5% το 2013 εν συγκρίσει με το 0,2% της Ευρωζώνης και το 2,1% των ΗΠΑ. Οσο για το 2017, θα επεκταθεί 4,4% έναντι του 2,6% κατά μέσον όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα δεδομένα της Νορβηγίας στην υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με νέες παρεμβάσεις της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Οι δε δαπάνες ερευνών υπερδεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με εκείνες προς δεκαετίας. Το 2012 ανήλθαν στα 610 εκατ.δολάρια από τα 42 εκατ. δολάρια το 2002. Η Αγκυρα επιθυμεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ιρανικού, ιρακινού και ρωσικού πετρελαίου, εξ ου και η κρατική Turkish Petroleum (TPAO) έχει συνεταιριστεί με τη Shell και την Εxxon Mobil για κοινά έργα. Εν τω μεταξύ, οι γείτονες χώρες, το Ισραήλ και η Κύπρος, έχουν εντοπίσει ορισμένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της δεκαετίας. Η Τουρκία, πάντως, έχει αποδεδειγμένα κοιτάσματα 307 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και φυσικού αερίου (2010), εκ των οποίων το 88% αφορά πετρέλαιο. Το 2011 η χώρα κατανάλωσε σχεδόν 258 εκατ. βαρέλια. Η τουρκική κυβέρνηση θέλει ακόμα να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δίνει μόνο στην κρατική ΤΡΑΟ την αρμοδιότητα ερευνών και εξόρυξης πετρελαίου και φυσ. αερίου για την Τουρκία.
Με τις αλλαγές θα υπάγεται πλέον σε καθεστώς ισονομίας έναντι των άλλων ξένων εταιρειών, οι οποίες προβλέπεται να δεσμεύουν το 2% των έργων που αναλαμβάνουν, ως εγγύηση για την παράταση της διάρκειας των αδειοδοτήσεών τους από το κράτος.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου