Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

«Σφήνα» ΤΑΙΠΕΔ στην Εκμετάλλευση των Κοιτασμάτων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου




Παρά τις κυβερνητικές αντιδράσεις και αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης το Ταμείο για την Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) εξακολουθεί με αμείωτο ρυθμό το ενδιαφέρον του για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τις οποίες διακαώς επιθυμεί να ελέγξει στο πλαίσιο, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του, της ευρύτερης αποστολής του. Έτσι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia. gr ευρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο για την υπαγωγή του τομέα υδρογονανθράκων στο ΤΑΙΠΕΔ. Απώτερος στόχος η διαμεσολάβηση του Ταμείου μεταξύ ΥΠΕΚΑ και εταιρειών ώστε τ’ αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταλήγουν απευθείας στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.
Και επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται σύντομα να εισηγηθεί αλλαγή των κανόνων, μέσω πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έτσι ώστε αυτό και όχι το ΥΠΕΚΑ ή ο υπό ίδρυση φορέας υδρογονανθράκων, αναλάβει την διαχείριση των κατά τόπους κοιτασμάτων. Δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει όπως αυτό είναι τελικά ο αντισυμβαλλόμενος κρατικός φορέας με τις εταιρείες, που θα επιλεγούν να οργανώσουν τις έρευνες, επενδύοντας σημαντικά ποσά με σκοπό την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Προκειμένου να θέσει σε άμεση εφαρμογή το σχέδιο του και για να δοκιμάσει ίσως τα αντανακλαστικά του εν υπνώσει κρατικού μηχανισμού, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, εζήτησε και επέτυχε να καθυστερήσει η υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης για την παραχώρηση του Πρίνου, η οποία και έχει ήδη εγκριθεί, όπως προβλέπει ο Ν. 4001/ 2011, από την κυβερνητική επιτροπή έχει υπογραφεί από τον Υπουργό ΠΕΚΑ Καθηγητή Παναγιώτη Λιβιεράτο και επρόκειτο να σταλεί για επικύρωση στην Βουλή πριν τα Χριστούγεννα. Τελικά το κείμενο της σύμβασης αντί να κατατεθεί προ των Χριστουγέννων στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής βρέθηκε ως δια μαγείας στο γραφείο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κου. Τάκη Αθανασόπουλου. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου