Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ρωσικά σχέδια για αγωγό πετρελαίου στην Κίνα «ανησυχεί» την ΕΕ




Η Ρωσία μπορεί θα αυξήσει τις προμήθειες πετρελαίου στην Κίνα. Τουλάχιστον σ΄ αυτή την πρωτοβουλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Interfax, προέβη η εταιρεία Rosneftαναφέρει το Interfax news.ru.
Γι΄ αυτό το σκοπό, έχει προσκαλέσει για συνομιλίες στη Μόσχα τους εκπροσώπους της κινεζικής κρατικής εταιρίας CNPC. Μάλιστα η αύξηση των προμηθειών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης πρόσθετων δυνατοτήτων, συγκεκριμένα με τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του Καζακστάν.
Σήμερα η εταιρία Rosneft ήδη εξασφαλίζει στην Κίνα «μαύρο χρυσό». Μέχρι και το 2030 η ρωσική πλευρά δεσμεύεται να προμηθεύει στη ΛΔΚ 15 εκατ. τόνους πετρελαίου το χρόνο. Ωστόσο το Πεκίνο είναι πρόθυμο να αγοράζει και μεγαλύτερες ποσότητες. Σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο στην Κίνα μεταφέρεται μέσω του αγωγού «Ανατολικής Σιβηρίας – Ειρηνικού ωκεανού».
Να αυξήσει τις προμήθειες, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Interfax», η «Rosneft» σκοπεύει μέσω της συνεργασίας με το Καζαχστάν και της χρησιμοποίησης του αγωγού του «Atasu-Alasankou». Για το Καζακστάν αυτά τα σχέδια της ρωσικής εταιρίας είναι καλή είδηση, λέει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου πολιτικών αποφάσεων Σεργκέι του ΚαζακστάνΣμιρνόφ:
 Για το Καζαχστάν το όφελος είναι άμεσο, διότι ο αγωγός θα είναι πλήρως εξασφαλισμένος από καύσιμο. Σήμερα ούτε κατά 50% δεν είναι εξασφαλισμένος (λόγω ανεπάρκειας πετρελαίου). Και κατά την κατασκευή του υπήρχε ήδη ο υπολογισμός ότι θα μεταφέρει και ρωσικό πετρέλαιο.
Για το Καζαχστάν σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, θα μπορεί να κερδίζει έως  και ενάμιση δισ. δολάρια ετησίως. Πάντως, πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η συνεργασία με το Καζακστάν  δεν θα είναι και τόσο μεγάλη, γι΄αυτό οι πληρωμές για τη διαμετακόμιση θα είναι πολύ πιό μικρές. Ακολουθεί η άποψη του εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών Σεργκέι Κοντράτιεφ... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου