Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Άνευ Ουσίας η Εξίσωση των ΕΦΚ στο Πετρέλαιο Κίνησης και Θέρμανσης




Αποτυχημένο και στην πράξη μπορεί να κριθεί πλέον το μέτρο εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς προκύπτει ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε περισσότερα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε πολλούς Έλληνες στην ενεργειακή ένδεια.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, τους δύο τελευταίους μήνες του 2012 τα κρατικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά σημειώθηκαν απώλειες ύψους 60 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν πέτυχε ούτε και τον στόχο της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, καθώς οι επιτήδειοι απλά χρησιμοποιούν το ναυτιλιακό πετρέλαιο το οποίο δεν έχει τόσο υψηλή φορολογία. Για τον λόγο αυτό, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η εξίσωση των ειδικών φόρων υπήρξε ατελής. Αντιθέτως, θα έπρεπε η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει έναν ενιαίο τύπο καυσίμου ώστε να μην μπορούν οι λαθρέμποροι να βαφτίζουν το ναυτιλιακό πετρέλαιο ως πετρέλαιο θέρμανσης.
Τέλος, για να επανέλθουμε στο θέμα των δημοσίων εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 4,5 δις. ευρώ για το 2012 από την φορολογία στα καύσιμα και θεωρεί ότι θα τα έχει παρά την μείωση της ζήτησης κατά τους τελευταίους μήνες, η οποία έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το ζήτημα όμως είναι που θα φτάσουν τα δημόσια έσοδα φέτος, καθώς ήδη παρατηρείται μια μείωση 50% στη ζήτηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου