Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Εξαντλείται ο ορυκτός πλούτος της Αυστραλίας



Μια από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας της Αυστραλίας, ο ορυκτός της πλούτος, βρίσκεται κοντά στο τέλος της, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού της κυβέρνησης.
«Πρέπει να καταλάβουμε, ότι η ‘έκρηξη’ στην εξόρυξη πρώτων υλών τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο Martin Ferguson, μην παραλείποντας να δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν κερδοφόρος, ελκύοντας επενδύσεις απ’ όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, ο Αυστραλός υπουργός αναφέρθηκε στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επηρέασαν και την Αυστραλία – η ζήτηση για άνθρακα και άλλα μεταλλεύματα, είπε, πρόκειται να πληγεί.
Από την άλλη, υπάρχουν και ορισμένοι που διαφωνούν, ακόμη και εντός της κυβέρνησης, όπως η υπουργός Οικονομικών, Penny Wong: «Νομίζω ότι η ανάπτυξη στην εξόρυξη έχει ακόμη πολύ δρόμο. Περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια αναμένεται να εισρεύσει για την κατασκευή αγωγών και περισσότερα από τα μισά για περαιτέρω τεχνολογικές κατασκευές».
Βέβαια η βιομηχανία δε συμμερίζεται τέτοιες αισιόδοξες προοπτικές καθώς, μεταξύ των «παικτών» του χώρου, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την επιβολή φόρων στους ορυκτούς πόρους και στον άνθρακα.
Σύμφωνα με νόμο, η κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει φόρο 30% στις εξορυκτικές εταιρείες που εμφανίζουν ετήσια κέρδη πάνω από 79 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Πολλές από αυτές διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις πιθανές ζημιές στην κερδοφορία τους αλλά και για την μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους σε σχέση με «παίκτες» από το εξωτερικό.
Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει αρκετοί πολιτικοί της χώρας οι οποίοι διαφωνούν με τις επιβαλλόμενες πολιτικές· ο κολοσσός για παράδειγμα της BHP Billiton, λένε, δεν πρόκειται να περιμένει την αυστραλιανή κυβέρνηση, έχει πολλές επενδυτικές επιλογές παγκοσμίως. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου