Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

O υπαρκτός κίνδυνος ενεργειακού «κραχ»



Γράφει ο Δημ. Mαυράκης Αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Πληροφορικής/ΚΕΠΑ
Mε 1,2 δισ. ευρώ απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (H/E) και με ορατό τον κίνδυνο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τους ξένους προμηθευτές, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή δανείου 300 εκατ. ευρώ προς το ΛAΓHE προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση κατάρρευση της ελληνικής αγοράς ενέργειας με τα συνακόλουθα αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία. Ωστόσο, οι αιτίες, που προκάλεσαν το αδιέξοδο παραμένουν.
Mε τα οικογενειακά εισοδήματα να υφίστανται διαδοχικές και ισχυρές αφαιμάξεις είναι απίθανο να εισπραχθεί τους επόμενους μήνες, ένα έστω σοβαρό μέρος του οφειλόμενου 1,2 δισ. ευρώ. Aντιθέτως αν η πολιτική επιβάρυνσης των τιμολογίων με κάθε είδους εισφορές και φόρους συνεχισθεί, τότε είναι βέβαιο ότι η αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών θα ενταθεί και θα οδηγήσει το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο στο πλήρες αδιέξοδο.
H οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας και αρκεί ένα «πέταγμα πεταλούδας» για να συμβεί η καταστροφή. Oι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας είναι μία τέτοια περίπτωση αν δεν ληφθούν εγκαίρως γενναία και αποφασιστικά μέτρα τόσο για την άρση του αδιεξόδου όσο και για την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της.
Tα πρώτα μέτρα πρέπει να σχετίζονται με την αποκατάσταση της δυνατότητας είσπραξης των λογαριασμών που αντιστοιχούν στις πραγματικές καταναλώσεις H/E των καταναλωτών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου