Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ιράκ: Υπό το φόβο πολέμου λόγω του συμβολαίου με την ExxonMobil



Την ανησυχία του σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου ExxonMobil και της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και ξέσπασμα πολέμου στην περιοχή.
Η ExxonMobil υπέγραψε μια συμφωνία εκμετάλλευσης πετρελαίου με την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν σε έξι περιοχές, δύο από τις οποίες διεκδικούν τόσο οι κουρδικές αυτόνομες αρχές όσο και η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Η κεντρική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι όλα τα πετρελαϊκά συμβόλαια πρέπει να υποβάλλονται σε εκείνη, διαφορετικά θα θεωρούνται παράνομα και άκυρα.
«Ο Μάλικι εκτίμησε ότι οι συμφωνίες αποτελούν μια πολύ επικίνδυνη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο» και «να βάλει τέλος στην ενότητα του Ιράκ», όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπός του 'Αλι Μουσάουι.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει «για να διασφαλίσει τον εθνικό πλούτο και την απαραίτητη διαφάνεια στις επενδύσεις που αφορούν τους πόρους των Ιρακινών, κυρίως στον πετρελαϊκό τομέα», πρόσθεσε ο Μουσάουι.
Ο Μάλικι «έστειλε ένα μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα καλώντας τον να επέμβει για να εμποδίσει την ExxonMobil να συνεχίσει τη δράση της», συνέχισε ο Μουσάουι. 
ΠΗΓΗ:/www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου