Αρκετές ήταν οι ξένες πετρελαϊκές που ήλπιζαν ότι με την ανατροπή του Καντάφι θα άνοιγε ο δρόμος για νέα συμβόλαια και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Λιβύης, στα πλαίσια συνεργασίας με την κρατική εταιρεία. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν, καθώς η νέα ηγεσία έχει προτείνει περίπου τους ίδιους όρους με αυτούς της προηγούμενης.
Η αιτία είναι ότι οι νέες κυβερνήσεις κατά μήκος του αραβικού κόσμου δεν θέλουν να δώσουν το μήνυμα στο λαό τους ότι ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Για το λόγο αυτό, διατηρούν τον έλεγχο των συμβατικών κοιτασμάτων και αφήνουν χώρο για τους ξένους μονάχα όταν πρόκειται για πιο περίπλοκα κοιτάσματα, τα οποία απαιτούν τεχνογνωσία για να αναπτυχθούν.
Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε πριν λίγο καιρό ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Αμπντουλραχμάν Μπενιέζα. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα συμβόλαια προέβλεπαν ότι οι ξένες εταιρείες διατηρούσαν το μισό πετρέλαιο που παρήγαγαν. Στη συνέχεια όμως, ο Καντάφι επαναδιαπραγματεύτηκε και μείωσε το ποσοστό αυτό, ακόμα και στο 12%, προσφέροντας έτσι στην κρατική επιχείρηση την πλειοψηφία της παραγωγής.
Ανάμεσα στους ομίλους που περίμεναν καλύτερους όρους ανήκει η Shell, η Total, αλλά και η Kuwait Energy, που βρίσκονται σε επαφές με τη νέα ηγεσία.
ΠΗΓΗ:http://www.energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου