Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012
Η Τουρκία πληρώνει με χρυσό το Ιράν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Ο αντιπροόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «σπάνε» το οικονομικό εμπάργκο
Πληρώνοντας το Ιράν σε χρυσό, η Αγκυρα παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη
Τεχεράνη, Ιράν
Οι Τούρκοι, όπως παραδέχτηκε προσφάτως ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, προμηθεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τους Ιρανούς και επειδή οι τουρκικές λίρες με τις οποίες πληρώνουν δεν μπορούν να σταλούν στο Ιράν λόγω των διεθνών οικονομικών κυρώσεων, μετατρέπουν την αξία του μαύρου χρυσού σε αληθινό χρυσό. Παρακάμπτουν έτσι το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πληρώνοντας με ράβδους χρυσού.
Από την 1η Ιανουαριου 2012 ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου η εκροή χρυσού από την Τουρκία έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 8,2 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το Ιράν εισήγαγε χρυσό αξίας 5 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή σε χρυσό που έχει γίνει διεθνώς τα τελευταία χρόνια.
«Η χρησιμοποίηση χρυσού, ιδίως για την αγορά φυσικού αερίου, είναι αποτέλεσμα της στάσης των ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με αυστηρά μέτρα τις τρίτες χώρες, που χρησιμοποιούν δολάρια στις συναλλαγές με την Τεχεράνη. Η μετάβαση σε ράβδους χρυσού επέτρεψε στην Αγκυρα να αποφύγει την “τιμωρία” από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Οι συναλλαγές αυτές δεν παραβιάζουν το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν», γράφει η εφημερίδα «Wall Street Journal».
Με τη σειρά της η Αγκυρα επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, με τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ να υποστηρίζει ότι δεν βλέπει «τίποτα το παράνομο σε αυτές τις οικονομικές συναλλαγές».
Γι’ αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζaman», η αμερικανική Γερουσία ήδη επεξεργάζεται νέο σχέδιο κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο φιλοδοξεί να σταματήσει τις συγκεκριμένες συναλλαγές Ιράν-Τουρκίας. Στο σχέδιο, έμπνευσης δύο γερουσιαστών, του Δημοκρατικού Ρόμπερτ Μενέντεζ και του Ρεπουμπλικανού Μαρκ Κερκ, περιλαμβάνονται κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ σε όσες τράπεζες διεκπεραιώνουν οποιεσδήποτε συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών στους τομείς της βιομηχανίας, ναυτιλίας, εμπορίου, ναυπηγοκατασκευών και ενέργειας.
ΠΗΓΗ:press-gr.blogspot.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου