Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΙΣΑ: Ραγδαία η αύξηση στα νέα κρούσματα του AIDS


ΙΣΑ: Ραγδαία η αύξηση στα νέα κρούσματα του AIDS
Ραγδαία είναι η άυξηση στα νέα κρούσματα του AIDS αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου. Τονίζει δε ότι εκατοντάδες ασθενείς - φορείς του AIDS περνούν καθημερινά από τα χέρια του κάθε κλινικού γιατρού χωρίς να το γνωρίζει και, παράλλήλα, προτείνει τρόπους αντιμετώπισης και περιορισμού της νόσου.
Από τον αριθμό των 400-600 περιστατικών που δηλώνονταν τα προηγούμενα χρόνια κατ έτος, ραγδαία ήταν η αύξηση που καταγράφηκε το 2011 στα νέα κρούσματα του AIDS και συνεχίστηκε και το 2012, αναφέρει ο ΙΣΑ.
Συμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής, Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τον Οκτώβριο 2012, δηλώθηκαν 1.049 νέα περιστατικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, τονίζει.
«Τα δύο τελευταία χρόνια, η ανθρωπογεωγραφία της νόσου μετατέθηκε κυρίως σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών που χρησιμοποιούν για "οικονομία" την ίδια σύριγγα και αναμολύνονται μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 46,6% των νέων κρουσμάτων HIV αφορά χρήστες και μόνο το 24,4% αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, ενώ στο 18,9% των δηλώσεων δεν διευκρινίζεται η οδός μετάδοσης», υπογραμμίζει στη ανακοίνωσή του για το σοβαρό αυτό θέμα ο ΙΣΑ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου