Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΙΕΑ World Energy Outlook: Μεγάλες Ανατροπές στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου - Πρώτες σε Παραγωγή Αργού ως το 2017 οι ΗΠΑ




Στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου ως το 2017, εκτοπίζοντας την Σαουδική Αραβία, θα έχουν εξελιχθεί οι ΗΠΑ, ενώ ως το 2035 θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις. Αυτά αναφέρει το World Energy Outlook 2012 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μάλιστα, το WEO προβλέπει ότι συνολικά η Βόρεια Αμερική μετατρέπεται σε περιοχή εξαγωγής πετρελαίου, με συνέπεια η πετρελαϊκή παραγωγή της Μέσης Ανατολή να διοχετευθεί ως το 2035 κατά 90% προς την Ασία. Επιπλέον, αναφέρει ότι ως το 2020 οι ΗΠΑ θα μετατρέπονται σε καθαρό εξαγωγέα φυσικού αερίου. 
Η ετήσια έκδοση του Οργανισμού για τις παγκόσμιες προοπτικές του ενεργειακού κλάδου αποτελεί κάθε χρόνο σημαντικό γεγονός για την διεθνή αγορά ενέργειας. Ιδιαίτερη εντύπωση στην φετινή έκδοση προκαλεί η πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την επόμενη δεκαετία τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου. 
Γενικότερα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν οι πρωταγωνιστές στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, χάρη και στην στήριξη από επιδοτήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν το 2011 κατά 30% στα 523 δις δολ., ιδίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ως το 2020 η έκθεση προβλέπει αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου κατά 7 εκατ. δολάρια ημερησίως, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 99 εκατ, δολάρια ημερησίως το 2035. 
Παράλληλα, το World Energy Outlook 2012 προβλέπει αύξηση της μη συμβατικής και υπεράκτιας παραγωγής αργού από χώρες εκτός OPEC ως το 2020, αν και στη συνέχεια το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα ξαναπάρει τα ηνία της παραγωγής. 
Τονίζεται, εξάλλου, ότι το Ιράκ ως το 2035 θα έχει αντικαταστήσει την Ρωσία στην πρώτη θέση των εξαγωγών αργού, ενώ η αύξηση της παραγωγής του θα ισοδυναμεί με το 45% της παγκόσμιας αύξησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου